Rolada schabowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada schabowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżka

360 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

10 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj czosnek, dodaj do niego oliwki, kapary i musztardę, całość zmiksuj na gładka masę.

Krok 2

Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj mięso: zdejmij nadmiar tłuszczu, umyj i osusz. Mięso natnij tak, by po wszystkich nacięciach miało kształt plastra o grubości około 1 cm.

Krok 4

Oprósz je pieprzem i posmaruj gruba warstwą masy oliwkowej, po czym zroluj.

Krok 5

Roladę zwiąż bawełnianą nicią układając na wierzchu i pod spodem plastry boczku.

Krok 6

Połóż roladę w brytfannie, polej lekko oliwą i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada schabowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Babka trójkolorowa
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej