Składniki
1.5 kilograma
1 szczypta
1 łyżka
360 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
10 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiksuj czosnek, dodaj do niego oliwki, kapary i musztardę, całość zmiksuj na gładka masę.
Krok 2
Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj mięso: zdejmij nadmiar tłuszczu, umyj i osusz. Mięso natnij tak, by po wszystkich nacięciach miało kształt plastra o grubości około 1 cm.
Krok 4
Oprósz je pieprzem i posmaruj gruba warstwą masy oliwkowej, po czym zroluj.
Krok 5
Roladę zwiąż bawełnianą nicią układając na wierzchu i pod spodem plastry boczku.
Krok 6
Połóż roladę w brytfannie, polej lekko oliwą i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej