Róże karnawałowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

10 gramów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z żółtkami, śmietaną, Kasią i spirytusem, a następnie zagnieć ciasto.

Krok 2

Przepuść przez maszynkę do mięsa.

Krok 3

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicach 6, 5 i 3 cm.

Krok 5

Wszystkich kółek musi być ta sama ilość.

Krok 6

Ponacinaj kółka ze wszystkich stron.

Krok 7

Środki kółek większych smaruj białkiem i nakładaj na nie mniejsze kółka.

Krok 8

Gdy już powstaną różyczki z 3 kółek, naciskaj palcem środk,i by się posklejały.

Krok 9

Smaż na głębokim oleju, aż się zarumienią.

Krok 10

Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i udekoruj wiśniami.

1

Opinie o przepisie

  • magda borek

    magda borek, 01.02.2016

    spoczko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Róże karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Faworki (chrust)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Róże karnawałoweRóże karnawałowe

Karnawał to doskonała pora na imprezy i spotkania z przyjaciółmi – często przy wspólnym stole. Chcesz uatrakcyjnić i osłodzić ten czas? Spróbuj proponowanego przepisu na słodkie róże karnawałowe. Oprócz wspomnianej wcześniej okazji będą odpowiednie na każdy dzień, jako słodka przekąska między posiłkami. Ich upieczenie nie jest trudne – wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek. Na początek przygotuj ciasto: mąkę połącz z żółtkami, śmietaną (najlepiej sprawdzi się 18%), kostką do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Przepuść je przez maszynkę do mielenia, a następnie uformuj kulę (odstaw ją na około godzinę do lodówki). Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrój z niego odpowiednie kształty. Kiedy stworzysz już kształt różyczek – smaż je na głębokim oleju. Słodka przekąska jest już prawie gotowa, teraz wystarczy posypać ciastka cukrem pudrem oraz wiśniami. Jeśli chcesz, użyj polewy czekoladowej i innych ulubionych owoców. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przygotuj pyszne ciasteczka – nie tylko na karnawał.