Ryż gotowany na sypko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż gotowany na sypko

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1 litr wody i zagotuj razem z kostką Knorr.

Krok 2

Wrzuć ryż i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje.

Krok 3

Następnie pozostaw ryż w ciepłym garnku i przykryj. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie ryż przemieszaj drewnianą łyżką. Tak przygotowany ryż idealnie nadaje się np. do smażenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż gotowany na sypko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej