Ryż z sosem słodko-kwaśnym i warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju w szerokiej patelni. Następnie dodaj odsączone pędy bambusa oraz orzechy nerkowca.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w bulionie i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w paski ananasa. Całość gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Na półmisku wyłóż gorący ryż. Po wierzchu polej go sosem słodko- kwaśnym i całość posyp zieleniną. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż w sosie słodko-kwaśnymRyż w sosie słodko-kwaśnym

Ryż z sosem słodko-kwaśnym to nieskomplikowane, ale pełne różnorodnych smaków danie. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w paski cebulę (najlepiej delikatną w smaku białą odmianę), pokrojoną w paski marchewkę oraz pędy bambusa. Do ryżu słodko-kwaśnego wykorzystaj również orzechy – zdecyduj się na nerkowce lub orzechy laskowe, które dodadzą potrawie słodyczy i lekkiej chrupkości. Sos dopraw koncentratem pomidorowym i dodaj do niego kawałki ananasa. Resztę instrukcji znajdziesz w naszym przepisie na ryż z sosem słodko-kwaśnym bez mięsa.

Dla kogo? Masz ochotę na danie kuchni chińskiej? Ryż w sosie słodko-kwaśnym jest niezwykle smaczną i łatwą w przygotowaniu potrawą. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ryb, mięs, zwłaszcza smażonego kurczaka i wołowiny, a w wersji bezmięsnej – do marynowanego tofu. Bez trudu dopasujesz ryż słodko-kwaśny do swoich preferencji!

Na jaką okazję? Krótki czas przygotowania czyni z ryżu w sosie słodko-kwaśnym potrawę w sam raz na codzienny posiłek. Będzie odpowiedni zawsze wtedy, gdy nabierzesz ochoty na egzotyczne smaki we własnej jadalni.

Czy wiesz, że? Gotuj sos słodko-kwaśny do ryżu do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowanym specjałem polej ryż. Jeśli chcesz, by ziarna były sypkie, wybierz odmiany długoziarniste, np. basmati albo ryż jaśminowy.

Dla urozmaicenia: Ryż słodko-kwaśny dobrze będzie smakował posypany sezamem i świeżą kolendrą. Danie podawaj udekorowane cząstkami cytryny. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się opinią w komentarzu – z czym podasz ryż w sosie słodko-kwaśnym?