Ryżowe bułeczki bezglutenowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

359 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

1.5 szklanki

25 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę bezglutenową, kleik ryżowy i sól. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Dodaj rozpuszczoną Kasię i drożdże, wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Powstała masa będzie gęsta i lepka.

Krok 4

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie i łyżkę umocz w zimnej wodzie. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj w dłoniach i układaj na blasze małe bułeczki.

Krok 5

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st. C.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

3

Opinie o przepisie

  • Natalia Łukasik-Sznajder

    Natalia Łukasik-Sznajder , 10.08.2016

    Joanna Sznajder

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczygieł

    Zofia Szczygieł , 05.08.2016

    Kolejny przepis! Daria Grochowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kubacki

    Radosław Kubacki , 12.03.2016

    Pyszotka , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej