Ryżowe bułeczki bezglutenowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

355 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

1.5 szklanki

25 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę bezglutenową, kleik ryżowy i sól. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Dodaj rozpuszczoną Kasię i drożdże, wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Powstała masa będzie gęsta i lepka.

Krok 4

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dłonie i łyżkę umocz w zimnej wodzie. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formuj w dłoniach i układaj na blasze małe bułeczki.

Krok 5

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st. C.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

3

Opinie o przepisie

  • Natalia Łukasik-Sznajder

    Natalia Łukasik-Sznajder

    Joanna Sznajder

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczygieł

    Zofia Szczygieł

    Kolejny przepis! Daria Grochowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Kubacki

    Radosław Kubacki

    Pyszotka , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowe bułeczki bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej