Ciastka z kleiku ryżowego - przepis na ciasteczka | Przepisy.pl pixel

Ciastka z kleiku ryżowego

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

0.75 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło przecieramy między rękami z kleikiem ryżowym i wiórkami kokosowymi.

Ciastka z kleiku ryżowego - Krok 1

Krok 2

Do miski dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto.

Ciastka z kleiku ryżowego - Krok 2

Krok 3

Z ciasta lepimy w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie zagłębienie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut (do zarumienienia).

Ciastka z kleiku ryżowego - Krok 3
11

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 05.12.2024

    Ile gram kleiku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Abru

    Abru , 27.04.2024

    Polecam w dziurkę dać dżem porzeczkowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Anna

    Anna , 01.03.2024

    Są obłędne, najlepsze kruche ciastka jakie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia

    Julia , 01.09.2023

    Napewno wyjdą pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Można zamienić kleik na ugotowaną na gęsto kaszę mannę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Koszowska

    Agnieszka Koszowska , 26.11.2020

    Ile konkretnie to jest jedno opakowanie kleik ryżowego?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z kleiku ryżowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z kleiku ryżowegoCiastka z kleiku ryżowego

Trudno o prostszy i przyjemniejszy w wykonaniu deser. Zrobienie ciasteczek z kleiku ryżowego może zająć mniej czasu niż wyprawa do sklepu w poszukiwaniu łakoci, gdy pojawi się nagła ochota na coś słodkiego.

Dla kogo?

Dla osób, które lubią piec, ale nie przepadają za skomplikowanymi recepturami, wymagającymi dużej ilości energii i czasu.

Na jaką okazję?

Z przepisu uzyskacie około 40 ciasteczek z kleiku ryżowego, więc jest to porcja, która spokojnie wystarczy nawet na huczne przyjęcie. Kilka sztuk zostało? Zabierzecie je na wynos jako słodką przekąskę do pracy.

Czy wiesz, że?

Kleik ryżowy możecie przygotować samodzielnie. Nadaje się do tego większość dostępnych w sklepach gatunków ryżu, w tym basmati i jaśminowy.

Dla urozmaicenia:

Do ciastek z kleikiem ryżowym warto dodać ziarna sezamu. Tuż przed podaniem w zrobionych wcześniej zagłębieniach można umieścić dżem lub powidła.