Sałatka ryżowa z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z tofu

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

6

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

170 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni.

Krok 2

Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej