Sałatka ryżowa z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z tofu

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

6

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

170 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni.

Krok 2

Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej