Sałatka ryżowa z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowa z tofu

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

6

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

170 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuść w gorącej wodzie, gdy się zagotuje wrzuć ryż i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidory suszone. Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i oleju sezamowego-ok. 15 minut. Po tym czasie zrumień na suchej teflonowej patelni.

Krok 2

Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj startą na tarce o duchych oczkach cukinię. Gdy cukinia zmięknie dodaj ugotowaną soczewicę i odceodzny, ugotowany ryż. Krótko przesmaż i przełóż do miseczki. Wymieszaj z tofu i sałatami. Dopraw do smaku pieprzem i czosnkiem w mini kostkach Knorr.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowa z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej