Sałatka z komosy ryżowej i ziół

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

8

154 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

265 gramów

50 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając zamiast wody bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w półkrążki i usmaż na Ramie na złoty kolor. Dodaj uprzednio sparzoną wrzątkiem cukinię i podduś z cebulką przez chwilę.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 2

Krok 3

Liście mięty, koperku i kolendry drobno posiekaj.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 3

Krok 4

Do przygotowanej komosy dodaj cebulę z cukinią, zioła i odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj sałatkę z rukolą, posypaną rozdrobnioną fetą. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosy ryżowej i ziół - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosy ryżowej i ziółSałatka z komosy ryżowej i ziół

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Komosa ryżowa, zwana także quinoą albo ryżem peruwiańskim, to bogate źródło białka oraz witamin. Zawiera także kwasy tłuszczowe nienasycone, ma niski IG oraz dużą zawartość błonnika. Doskonale sprawdzi się jako podstawa zdrowej i fit sałatki. Przed przyrządzeniem dokładnie wypłucz komosę, by pozbyć się goryczki. Po osuszeniu podpraż ją na patelni, by wydobyć z niej lekko orzechowy smak. Ugotuj tak jak ryż, przez około 15 minut, a potem odstaw na bok (pod przykryciem) na kolejne 5 minut. Gotowe ziarna powinny być lekko przezroczyste z widocznymi białymi kiełkami. Kiedy quinoa będzie się gotowała, przygotuj warzywa. Podduś je krótko na patelni, tak by nie straciły chrupkości. Następnie posiekaj zioła. Listki mięty najpierw oderwij od łodyżek, kolendrę i koperek możesz rozdrabniać w całości. Połącz ugotowaną komosę z warzywami, ziołami i ciecierzycą (z puszki lub gotowaną). Na koniec posyp całość pokruszonym serem feta i rukolą. Dobrze smakować będzie także roszponka albo świeży szpinak. Tę dietetyczną sałatkę z komosy ryżowej i ziół podaj udekorowaną listkami pachnącej mięty. Smacznego!