
Składniki
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 cm
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy nerkowca upraż na żółty kolor na patelni, tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a kapustę bok choy - w paski o grubości 1 cm. Kolendrę i chili posiekaj, korzeń imbiru zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki.

Krok 2
Grzyby umyj, wysusz i pokrój w paseczki. Obsmaż na patelni. Wystudź.

Krok 3
W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, sos sałatkowy, olej sezamowy. Do połowy powstałego sosu dodaj starty imbir oraz tofu, dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Na talerz wyłóż kapustę, posyp papryczką chilli, polej pozostałym sosem. Na wierzch nałóż grzyby, tofu, posyp kolendrą oraz uprażonymi orzechami nerkowca.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać makaron Vermicelli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z marynowanym tofu
Jeśli lubisz orientalne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zawiera popularne w kuchni azjatyckiej składniki – marynowany ser tofu, grzyby shitake, kapustę bok choy oraz sos ostrygowy. Komponujące się ze sobą pikantne i łagodne składniki dobrze współgrają także z dodatkiem chińskiego makaronu lub ryżu, którymi możesz wzbogacić sałatkę z marynowanym tofu. Duże znaczenie ma w tym daniu sos, który ze startym imbirem stanowi jednocześnie marynatę do sera sojowego. Składają się na niego sok z limonki, sos sojowy, ostrygowy i sałatkowy oraz olej sezamowy. Kapustę bok choy oraz grzyby podsmaż na patelni i ostudź przed dołączeniem do sałatki. Delikatnie chrupiące i słodkawe prażone orzechy nerkowca staną się dopełnieniem przekąski i będą kontrastować z delikatnym tofu. Przed podaniem posyp całość posiekaną papryczką chili oraz kolendrą. Potrawę udekoruj plastrami limonki. Sprawdź, jak przygotować to wyborne danie z orientalną nutą. Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z marynowanym tofu.