Sałatka z paluszkami surimi i majonezem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z paluszkami surimi

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paluszki wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika, aby się odmroziły.

Krok 2

Po rozmrożeniu kroimy je w kostkę i przekładamy do naczynia.

Krok 3

Selera odcedzamy z zalewy (można też przepłukać czystą wodą) i dodajemy do paluszków.

Krok 4

Dodajemy mojonez (ilość wg. uznania) i doprawiamy do smaku przyprawą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z paluszkami surimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z paluszkami surimiSałatka z paluszkami surimi

Paluszki surimi często produkowane są z mięsa białych ryb. Bywają nazywane jednak krabowymi, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi. Znajdują zastosowanie jako kluczowy składnik wielu sałatek, świetnie bowiem komponują się z warzywami i owocami. Poniższy przepis udowadnia, że smaczne danie przyrządzisz z zaledwie kilku składników. Paluszki krabowe dobrze połączą się z konserwowym selerem i ananasem (tego z puszki z powodzeniem zastąpisz świeżym, który jest wyrazistszy w smaku). Surimi pokrój w kostkę, wymieszaj z selerem, cienkimi paskami ananasa, sosem na bazie majonezu oraz przyprawy uniwersalnej – i danie gotowe! Serwuj je z dowolnym rodzajem pieczywa. Będzie smaczne np. z chrupiącą bagietką paryską albo z włoską ciabattą. Udekoruj je krabowym paluszkiem albo gałązką świeżego koperku. Wygląd potrawy uatrakcyjnisz dodatkowo, jeśli podasz ją na liściach roszponki. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczną i oryginalną sałatkę. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.