Sałatka z pora z jajkiem na twardo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z porów

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory oczyszczamy. Kroimy w plasterki. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Miąższ papryczki chili, czosnek i anchois drobno kroimy. Mieszamy z sosem sałatkowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i porem.

Krok 3

Rozkładamy sałatkę na talerze. Na wierzchu układamy plasterki jajek i pomidorki pokrojone na połówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z porówSałatka z porów

Jeśli lubisz wyraziste w smaku sałatki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z porów. To pikantne warzywo, w połączeniu z sosem z anchois, chili i czosnku, smakuje naprawdę ciekawie. Żeby jednak zrównoważyć smaki, do sałatki dodaj też pomidorki daktylowe, które są słodką odmianą pomidorów cherry, o charakterystycznym podłużnym kształcie (stąd ich nazwa). Mają dość zwarty miąższ, dlatego doskonale nadają się do sałatek. Ważnym składnikiem proponowanej sałatki są również jajka na twardo. Przyrządzenie przekąski zacznij od ich ugotowania, a czekając, aż będą gotowe, zajmij się resztą dodatków. Sparz pory, żeby delikatnie zmiękły, pozbawiając ich w ten sposób także ewentualnej goryczki. Zrób sos z papryczki, czosnku i anchois – pokrój je bardzo drobno, a następnie dodaj mieszankę przypraw i olej, np. rzepakowy lub z pestek winogron. Sałatkę z porów podawaj z grzankami z białego pieczywa albo jako dodatek do mięs. Przygotuj ją na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.