Sałatka z pora z jajkiem na twardo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z porów

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory oczyszczamy. Kroimy w plasterki. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Miąższ papryczki chili, czosnek i anchois drobno kroimy. Mieszamy z sosem sałatkowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i porem.

Krok 3

Rozkładamy sałatkę na talerze. Na wierzchu układamy plasterki jajek i pomidorki pokrojone na połówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z porówSałatka z porów

Jeśli lubisz wyraziste w smaku sałatki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z porów. To pikantne warzywo, w połączeniu z sosem z anchois, chili i czosnku, smakuje naprawdę ciekawie. Żeby jednak zrównoważyć smaki, do sałatki dodaj też pomidorki daktylowe, które są słodką odmianą pomidorów cherry, o charakterystycznym podłużnym kształcie (stąd ich nazwa). Mają dość zwarty miąższ, dlatego doskonale nadają się do sałatek. Ważnym składnikiem proponowanej sałatki są również jajka na twardo. Przyrządzenie przekąski zacznij od ich ugotowania, a czekając, aż będą gotowe, zajmij się resztą dodatków. Sparz pory, żeby delikatnie zmiękły, pozbawiając ich w ten sposób także ewentualnej goryczki. Zrób sos z papryczki, czosnku i anchois – pokrój je bardzo drobno, a następnie dodaj mieszankę przypraw i olej, np. rzepakowy lub z pestek winogron. Sałatkę z porów podawaj z grzankami z białego pieczywa albo jako dodatek do mięs. Przygotuj ją na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.