Sałatka z pora z jajkiem na twardo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z porów

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory oczyszczamy. Kroimy w plasterki. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem.

Krok 2

Miąższ papryczki chili, czosnek i anchois drobno kroimy. Mieszamy z sosem sałatkowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu i porem.

Krok 3

Rozkładamy sałatkę na talerze. Na wierzchu układamy plasterki jajek i pomidorki pokrojone na połówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z porówSałatka z porów

Jeśli lubisz wyraziste w smaku sałatki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z porów. To pikantne warzywo, w połączeniu z sosem z anchois, chili i czosnku, smakuje naprawdę ciekawie. Żeby jednak zrównoważyć smaki, do sałatki dodaj też pomidorki daktylowe, które są słodką odmianą pomidorów cherry, o charakterystycznym podłużnym kształcie (stąd ich nazwa). Mają dość zwarty miąższ, dlatego doskonale nadają się do sałatek. Ważnym składnikiem proponowanej sałatki są również jajka na twardo. Przyrządzenie przekąski zacznij od ich ugotowania, a czekając, aż będą gotowe, zajmij się resztą dodatków. Sparz pory, żeby delikatnie zmiękły, pozbawiając ich w ten sposób także ewentualnej goryczki. Zrób sos z papryczki, czosnku i anchois – pokrój je bardzo drobno, a następnie dodaj mieszankę przypraw i olej, np. rzepakowy lub z pestek winogron. Sałatkę z porów podawaj z grzankami z białego pieczywa albo jako dodatek do mięs. Przygotuj ją na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.