Sałatka z roszponki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

123

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki.

Krok 2

Korniszony siekamy w drobną kostkę, podobnie czerwoną cebulę.

Krok 3

Ser kroimy w kostkę.

Krok 4

Roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy w wirówce do sałaty.

Krok 5

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją i polewamy nim sałatkę.

Krok 6

Składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z roszponkiSałatka z roszponki

Roszponka, zwana także roszpunką, jest odmianą sałaty o charakterystycznych drobnych oraz błyszczących liściach. Mają one delikatny, lekko orzechowy smak i doskonale sprawdzają się w różnych sałatkach lub jako element dekoracyjny dań głównych. Proponowana w tym przepisie sałatka z roszponki nie wymaga użycia wielu składników – wystarczy tylko dodatek pomidorów koktajlowych i sosu. Warto jednak sięgać także po inne produkty, by ją przygotować. Ciekawą mieszankę zrobisz, dodając korniszony, słodką czerwoną cebulę oraz ser gouda (wybierz dojrzały, jeśli lubisz wyraziste smaki). Na koniec połącz wszystko sosem sałatkowym francuskim, który przyrządzisz na bazie oliwy albo oleju. Sałatkę z roszponki podawaj na różne sposoby. Dobra będzie zarówno bez dodatków, jak i ze świeżą bagietką, grzanką lub z grillowanymi mięsami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.