Sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki.

Krok 2

Korniszony siekamy w drobną kostkę, podobnie czerwoną cebulę.

Krok 3

Ser kroimy w kostkę.

Krok 4

Roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy w wirówce do sałaty.

Krok 5

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją i polewamy nim sałatkę.

Krok 6

Składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka wiosenna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z roszponkiSałatka z roszponki

Roszponka, zwana także roszpunką, jest odmianą sałaty o charakterystycznych drobnych oraz błyszczących liściach. Mają one delikatny, lekko orzechowy smak i doskonale sprawdzają się w różnych sałatkach lub jako element dekoracyjny dań głównych. Proponowana w tym przepisie sałatka z roszponki nie wymaga użycia wielu składników – wystarczy tylko dodatek pomidorów koktajlowych i sosu. Warto jednak sięgać także po inne produkty, by ją przygotować. Ciekawą mieszankę zrobisz, dodając korniszony, słodką czerwoną cebulę oraz ser gouda (wybierz dojrzały, jeśli lubisz wyraziste smaki). Na koniec połącz wszystko sosem sałatkowym francuskim, który przyrządzisz na bazie oliwy albo oleju. Sałatkę z roszponki podawaj na różne sposoby. Dobra będzie zarówno bez dodatków, jak i ze świeżą bagietką, grzanką lub z grillowanymi mięsami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.