Składniki
300 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki.
Krok 2
Korniszony siekamy w drobną kostkę, podobnie czerwoną cebulę.
Krok 3
Ser kroimy w kostkę.
Krok 4
Roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy w wirówce do sałaty.
Krok 5
Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją i polewamy nim sałatkę.
Krok 6
Składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z roszponki
Roszponka, zwana także roszpunką, jest odmianą sałaty o charakterystycznych drobnych oraz błyszczących liściach. Mają one delikatny, lekko orzechowy smak i doskonale sprawdzają się w różnych sałatkach lub jako element dekoracyjny dań głównych. Proponowana w tym przepisie sałatka z roszponki nie wymaga użycia wielu składników – wystarczy tylko dodatek pomidorów koktajlowych i sosu. Warto jednak sięgać także po inne produkty, by ją przygotować. Ciekawą mieszankę zrobisz, dodając korniszony, słodką czerwoną cebulę oraz ser gouda (wybierz dojrzały, jeśli lubisz wyraziste smaki). Na koniec połącz wszystko sosem sałatkowym francuskim, który przyrządzisz na bazie oliwy albo oleju. Sałatkę z roszponki podawaj na różne sposoby. Dobra będzie zarówno bez dodatków, jak i ze świeżą bagietką, grzanką lub z grillowanymi mięsami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.