Sałatka z szynką parmeńską i rzodkiewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 plastrów

15 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę rwiemy na małe kawałki.

Krok 2

Pomidorki kroimy na połówki.

Krok 3

Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę. Szynkę w paseczki.

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki z sosem przygotowanym według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Podajemy posypaną szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynkąSałatka z szynką

Sezon wiosenny i letni kuszą świeżymi warzywami. To doskonała okazja do samodzielnego przyrządzania prostych i szybkich sałatek z ich wykorzystaniem. Proponujemy Ci wariant z dodatkiem wędliny – sprawdzi się polędwica, gotowany drób oraz szynka parmeńska. Pokrój ją na paski lub większe kawałki. Do sałatki wybierz dowolny gatunek pomidora – malinówka oraz pomidory koktajlowe charakteryzują się słodkim posmakiem. Do całości dodaj także świeżego ogórka. Dojrzałego należy obrać ze skórki i ewentualnie wykroić z niego twarde ziarenka. W sezonie sięgnij również po pęczek rzodkiewki – możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skroić w cieniutkie talarki. Wspomniane składniki zmieszaj z porwanymi kawałkami sałaty. Dla urozmaicenia wyglądu i smaku dania warto przygotować własny miks sałat. Ciekawie będzie prezentować się połączenie masłowej, lodowej, rzymskiej i czerwonej. Sałatkę z szynką na koniec dopraw sosem koperkowo-ziołowym. Ostra papryka zaakcentuje nutę pikanterii, a smacznym dodatkiem mogą okazać się chrupiące grzanki. Wykorzystaj czosnkowe lub paprykowe.