Sałatka z szynką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

333

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 plastrów

15 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę rwiemy na małe kawałki.

Krok 2

Pomidorki kroimy na połówki.

Krok 3

Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę. Szynkę w paseczki.

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki z sosem przygotowanym według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Podajemy posypaną szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynkąSałatka z szynką

Sezon wiosenny i letni kuszą świeżymi warzywami. To doskonała okazja do samodzielnego przyrządzania prostych i szybkich sałatek z ich wykorzystaniem. Proponujemy Ci wariant z dodatkiem wędliny – sprawdzi się polędwica, gotowany drób oraz szynka parmeńska. Pokrój ją na paski lub większe kawałki. Do sałatki wybierz dowolny gatunek pomidora – malinówka oraz pomidory koktajlowe charakteryzują się słodkim posmakiem. Do całości dodaj także świeżego ogórka. Dojrzałego należy obrać ze skórki i ewentualnie wykroić z niego twarde ziarenka. W sezonie sięgnij również po pęczek rzodkiewki – możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skroić w cieniutkie talarki. Wspomniane składniki zmieszaj z porwanymi kawałkami sałaty. Dla urozmaicenia wyglądu i smaku dania warto przygotować własny miks sałat. Ciekawie będzie prezentować się połączenie masłowej, lodowej, rzymskiej i czerwonej. Sałatkę z szynką na koniec dopraw sosem koperkowo-ziołowym. Ostra papryka zaakcentuje nutę pikanterii, a smacznym dodatkiem mogą okazać się chrupiące grzanki. Wykorzystaj czosnkowe lub paprykowe.