Sałatka z szynką parmeńską i rzodkiewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 plastrów

15 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę rwiemy na małe kawałki.

Krok 2

Pomidorki kroimy na połówki.

Krok 3

Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę. Szynkę w paseczki.

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki z sosem przygotowanym według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Podajemy posypaną szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynkąSałatka z szynką

Sezon wiosenny i letni kuszą świeżymi warzywami. To doskonała okazja do samodzielnego przyrządzania prostych i szybkich sałatek z ich wykorzystaniem. Proponujemy Ci wariant z dodatkiem wędliny – sprawdzi się polędwica, gotowany drób oraz szynka parmeńska. Pokrój ją na paski lub większe kawałki. Do sałatki wybierz dowolny gatunek pomidora – malinówka oraz pomidory koktajlowe charakteryzują się słodkim posmakiem. Do całości dodaj także świeżego ogórka. Dojrzałego należy obrać ze skórki i ewentualnie wykroić z niego twarde ziarenka. W sezonie sięgnij również po pęczek rzodkiewki – możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skroić w cieniutkie talarki. Wspomniane składniki zmieszaj z porwanymi kawałkami sałaty. Dla urozmaicenia wyglądu i smaku dania warto przygotować własny miks sałat. Ciekawie będzie prezentować się połączenie masłowej, lodowej, rzymskiej i czerwonej. Sałatkę z szynką na koniec dopraw sosem koperkowo-ziołowym. Ostra papryka zaakcentuje nutę pikanterii, a smacznym dodatkiem mogą okazać się chrupiące grzanki. Wykorzystaj czosnkowe lub paprykowe.