Sałatka z tortellini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

5

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortellini - z farszem według waszego uznania - gotujemy tak, jak podano na opakowaniu. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, szynkę i ser w małe słupki.

Krok 3

Robimy sos - mieszamy majonez, jogur i przyprawy - i zalewamy nim warzywa i tortellini. Zostawiamy na 2-3 godziny, aby się wszystkie składniki przegryzły.

Krok 4

Chyba najlepiej smakuje następnego dnia, po wyjęciu z lodówki ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mizeria z ogórków
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortelliniSałatka z tortellini

Włoskie tortellini to małe pierożki, nadziewane mięsem, grzybami lub serem. Dzięki temu, że przyrządzane są w różnych wersjach, każdy może znaleźć swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Tortellini często serwuje się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami lub jako drugie danie. Zazwyczaj pierożki podane są wtedy z sosem i dodatkiem sera. W Polsce stosuje się je także jako składnik sałatek. Małe pierożki wyglądają oryginalnie i efektownie, dzięki czemu danie cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy. Przygotowanie sałatki z tortellini nie zajmie Ci wiele czasu – wystarczy kupić opakowanie pierożków, dołożyć pokrojone warzywa, a całość polać dowolnym sosem. Oprócz warzyw, warto do sałatki dołożyć kilka kawałków mięsa – na przykład szynki parmeńskiej lub pokrojonej piersi z kurczaka (smażonej lub grillowanej). Sprawdzi się również boczek, który warto wcześniej podsmażyć. Sałatka świetnie nadaje się jako przekąska do pracy. Podawaj ją także jako kolację na ciepło – najlepiej od razu po wyjęciu pierożków z gotowania. Już dziś wypróbuj nasz przepis.