
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
250 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortellini - z farszem według waszego uznania - gotujemy tak, jak podano na opakowaniu. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, szynkę i ser w małe słupki.
Krok 3
Robimy sos - mieszamy majonez, jogur i przyprawy - i zalewamy nim warzywa i tortellini. Zostawiamy na 2-3 godziny, aby się wszystkie składniki przegryzły.
Krok 4
Chyba najlepiej smakuje następnego dnia, po wyjęciu z lodówki ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tortellini
Włoskie tortellini to małe pierożki, nadziewane mięsem, grzybami lub serem. Dzięki temu, że przyrządzane są w różnych wersjach, każdy może znaleźć swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Tortellini często serwuje się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami lub jako drugie danie. Zazwyczaj pierożki podane są wtedy z sosem i dodatkiem sera. W Polsce stosuje się je także jako składnik sałatek. Małe pierożki wyglądają oryginalnie i efektownie, dzięki czemu danie cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy. Przygotowanie sałatki z tortellini nie zajmie Ci wiele czasu – wystarczy kupić opakowanie pierożków, dołożyć pokrojone warzywa, a całość polać dowolnym sosem. Oprócz warzyw, warto do sałatki dołożyć kilka kawałków mięsa – na przykład szynki parmeńskiej lub pokrojonej piersi z kurczaka (smażonej lub grillowanej). Sprawdzi się również boczek, który warto wcześniej podsmażyć. Sałatka świetnie nadaje się jako przekąska do pracy. Podawaj ją także jako kolację na ciepło – najlepiej od razu po wyjęciu pierożków z gotowania. Już dziś wypróbuj nasz przepis.


































