Sałatka z tortellini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

5

49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortellini - z farszem według waszego uznania - gotujemy tak, jak podano na opakowaniu. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, szynkę i ser w małe słupki.

Krok 3

Robimy sos - mieszamy majonez, jogur i przyprawy - i zalewamy nim warzywa i tortellini. Zostawiamy na 2-3 godziny, aby się wszystkie składniki przegryzły.

Krok 4

Chyba najlepiej smakuje następnego dnia, po wyjęciu z lodówki ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortelliniSałatka z tortellini

Włoskie tortellini to małe pierożki, nadziewane mięsem, grzybami lub serem. Dzięki temu, że przyrządzane są w różnych wersjach, każdy może znaleźć swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Tortellini często serwuje się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami lub jako drugie danie. Zazwyczaj pierożki podane są wtedy z sosem i dodatkiem sera. W Polsce stosuje się je także jako składnik sałatek. Małe pierożki wyglądają oryginalnie i efektownie, dzięki czemu danie cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy. Przygotowanie sałatki z tortellini nie zajmie Ci wiele czasu – wystarczy kupić opakowanie pierożków, dołożyć pokrojone warzywa, a całość polać dowolnym sosem. Oprócz warzyw, warto do sałatki dołożyć kilka kawałków mięsa – na przykład szynki parmeńskiej lub pokrojonej piersi z kurczaka (smażonej lub grillowanej). Sprawdzi się również boczek, który warto wcześniej podsmażyć. Sałatka świetnie nadaje się jako przekąska do pracy. Podawaj ją także jako kolację na ciepło – najlepiej od razu po wyjęciu pierożków z gotowania. Już dziś wypróbuj nasz przepis.