Sałatka z tortellini przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z tortellini

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

3

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortellini - z farszem według waszego uznania - gotujemy tak, jak podano na opakowaniu. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, szynkę i ser w małe słupki.

Krok 3

Robimy sos - mieszamy majonez, jogur i przyprawy - i zalewamy nim warzywa i tortellini. Zostawiamy na 2-3 godziny, aby się wszystkie składniki przegryzły.

Krok 4

Chyba najlepiej smakuje następnego dnia, po wyjęciu z lodówki ;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortelliniSałatka z tortellini

Włoskie tortellini to małe pierożki, nadziewane mięsem, grzybami lub serem. Dzięki temu, że przyrządzane są w różnych wersjach, każdy może znaleźć swój ulubiony rodzaj tej potrawy. Tortellini często serwuje się we Włoszech jako przekąskę między posiłkami lub jako drugie danie. Zazwyczaj pierożki podane są wtedy z sosem i dodatkiem sera. W Polsce stosuje się je także jako składnik sałatek. Małe pierożki wyglądają oryginalnie i efektownie, dzięki czemu danie cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy. Przygotowanie sałatki z tortellini nie zajmie Ci wiele czasu – wystarczy kupić opakowanie pierożków, dołożyć pokrojone warzywa, a całość polać dowolnym sosem. Oprócz warzyw, warto do sałatki dołożyć kilka kawałków mięsa – na przykład szynki parmeńskiej lub pokrojonej piersi z kurczaka (smażonej lub grillowanej). Sprawdzi się również boczek, który warto wcześniej podsmażyć. Sałatka świetnie nadaje się jako przekąska do pracy. Podawaj ją także jako kolację na ciepło – najlepiej od razu po wyjęciu pierożków z gotowania. Już dziś wypróbuj nasz przepis.