Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w dużą kostkę.

Krok 2

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na parze ok 5-7. Jajka marynowane w burakach kroimy w dużą kostkę.

Krok 3

Wszystkie składniki układamy partiami na talerzu lub wrzucamy do miski. Posypujemy natka pietruszki. Do jogurtu dodajemy sos lazurowy, mieszamy wszystko i polewamy sałatkę przed podaniem.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej