Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w dużą kostkę.

Krok 2

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na parze ok 5-7. Jajka marynowane w burakach kroimy w dużą kostkę.

Krok 3

Wszystkie składniki układamy partiami na talerzu lub wrzucamy do miski. Posypujemy natka pietruszki. Do jogurtu dodajemy sos lazurowy, mieszamy wszystko i polewamy sałatkę przed podaniem.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczano-brokułowa z marynowanymi jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej