Sernik na zimno z dynią

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

116

342 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

150 gramów

masa serowa:

1 kilogram

400 gramów

100 mililitrów

16 gramów

20 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopioną Kasią. Masę przełóż do tortownicy i lekko ugnieć łyżką.

Sernik na zimno z dynią - Krok 1

Krok 2

Dynię obierz, pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odważ około 500 g, przełóż do blendera i zmiksuj razem z cukrem wanilinowym.

Sernik na zimno z dynią - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje wlej podgrzany sok pomarańczowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.

Sernik na zimno z dynią - Krok 3

Krok 4

Połowę otrzymanej masy dyniowej odłóż, resztę wymieszaj z serkiem waniliowym i rozpuszczoną w soku żelatyną.

Sernik na zimno z dynią - Krok 4

Krok 5

Masę serowo-dyniową przełóż na kruchy spód w formie i odłóż do lodówki by lekko stężała.

Sernik na zimno z dynią - Krok 5

Krok 6

Pozostałą masę dyniową wymieszaj z rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody galaretką. Wystudź i wyłóż na lekko stężałą masę serową. Całość odstaw do lodówki by dobrze stężała.

Sernik na zimno z dynią - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Pikuła

    Ewa Pikuła, 14.09.2019

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak, 10.01.2019

    super wygląda napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvie Mloda

    Sylvie Mloda, 02.11.2018

    pyszne, proste i szybkie ciasto na jesienne wieczory

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na zimno z dyniąSernik na zimno z dynią

Dyniowe specjały kojarzone są najczęściej z jesienią, ale sernik na zimno z dynią z tego przepisu smakuje doskonale o każdej porze roku. Ciasto składa się z trzech warstw: herbatnikowego spodu, puszystej masy serowej oraz galaretki o wyraziście pomarańczowym kolorze. A wszystko to bez pieczenia! Aby przygotować spód do sernika, wystarczy, że pokruszone herbatniki wymieszasz z roztopioną kostką do pieczenia i tak powstałą masą wyłożysz dno tortownicy. Masa serowa powstanie z kawałków obranej i ugotowanej do miękkości dyni, serka homogenizowanego, żelatyny oraz soku pomarańczowego. Dynię z dodatkiem cukru waniliowego zmiksuj za pomocą blendera na gładkie purée. Żelatynę zalej wodą, a gdy napęcznieje, połącz ją z podgrzanym sokiem pomarańczowym. Odłóż połowę masy, a resztę zmiksuj z żelatyną i serkiem waniliowym. W ten sposób otrzymasz serową piankę, którą należy umieścić na spodzie z herbatników i odstawić do lodówki, by nieco stężała. Na koniec pozostały mus dyniowy wymieszaj z rozpuszczoną galaretką pomarańczową i przełóż na wierzch sernika. Podawaj schłodzony. Smacznego.