Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
masa serowa:
400 gramów
1 puszka
45 gramów
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
200 gramów
wykończenie:
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.

Krok 2
Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.

Krok 3
Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.

Krok 4
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.

Krok 5
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Krok 6
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

Krok 7
Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.


Dobra rada:
Dynię możesz zastąpić np. marchewką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinna alternatywa sernika z dynią, ale… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z dynią i orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!
Dla kogo?
Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie tego ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki! Przepis na wegański sernik z dynią zachęci was do dalszych eksperymentów i poznawania kolejnych nietypowych kombinacji.
Na jaką okazję?
Wegański sernik dyniowy bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady. Wyobraźnie sobie leniwe popołudnie spędzone w ogrodzie lub na tarasie z dyniowym sernikiem pod ręką… Lepiej być nie może!
Czy wiesz, że?
1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku. Jesteśmy przekonani, że sernik z dynią nadaje się również do uczczenia tej okazji.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na wegański sernik dyniowy uwzględnić możecie pestki dyni do posypania wierzchu deseru. Jeśli do wegańskiego sernika z dynią nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek. Czas rozbudzić swoją kulinarną kreatywność!































