Sernik na zimno z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

113

882 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 mililitrów

100 gramów

9 gramów

0.5 szklanki

ciasto kruszone:

2 szklanki

40 gramów

polewa wiśniowa:

100 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 25 g Kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.

Sernik na zimno z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść 80 g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Niewielką ilość masy przełóż do szklanek, tworząc spód deseru.

Sernik na zimno z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Masę serową umieść na pokruszonych biszkoptach w szklance i wstaw do lodówki na godzinę.

Sernik na zimno z wiśniami - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).

Sernik na zimno z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.

Sernik na zimno z wiśniami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha

    Zamiast margaryny dałabym naturalny zdrowy tłuszcz, jakim jest masło. Kasia jest tłuszczem utwardzonym zawierającym bardzo szkodliwe tłuszcze trans. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Lis

    Marta Lis

    Jest może być miska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    To oczywiście tylko propozycja :) Zachęcamy do podawania go w takiej formie, jak odpowiada Ci najbardziej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szwed

    Paweł Szwed

    Kolejne coś w słoiku! Nie ma już pucharków,czy zwykłych szklanek? Jak nie deser, to napoje w słoikach! Dramat!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na zimno z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik na zimno z wiśniamiSernik na zimno z wiśniami

Sernik na zimno z wiśniami to ciekawy sposób na deser oraz dobra alternatywa dla klasycznych ciast. Jego wielką zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia, jest łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest pyszny. Spód przygotuj z pokruszonych biszkoptów (dobre będą także herbatniki), cukru oraz roztopionego tłuszczu, wyrób na masę i wyłóż nią szklanki albo pucharki. Następnie przygotuj puszystą serową warstwę. Dodaj do niej nieco ekstraktu waniliowego albo skórki z cytryny, żeby urozmaicić jej smak. Nałóż jako kolejną warstwę do naczyń, a następnie włóż do lodówki, żeby stężała. Na koniec przygotuj gęstą wiśniową polewę z drylowanych owoców, cukru oraz mąki ziemniaczanej, która nada jej odpowiedniej konsystencji. Wiśnie zamienisz na inne owoce, np. jagody, maliny albo truskawki – ważne, by były soczyste. Na każdą porcję deseru nakładaj schłodzony sos i udekoruj świeżą miętą albo startymi wiórkami z gorzkiej czekolady. Przygotuj sernik na zimno przy najbliższej okazji. Smacznego.