Sernik z jogurtów greckich
NOWY PRZEPIS
łatwe
40808 osób zapisało

Składniki
120 gramów
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
220 gramów
masa serowa:
375 gramów
50 gramów
2 sztuki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj masę serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2
Do piany dodaj mąkę kukurydzianą oraz jogurty. Wymieszaj delikatnie miękką łyżką.

Krok 3
Masło połącz z cukrem, jajkiem i mąką migdałową. Dodaj mąkę i energicznie lecz krótko wymieszaj. Rozwałkuj na ok 2 mm, przełóż do foremki sernikowej o średnicy ok 20 cm i piecz w 165 stopniach C aż będzie rumiane.

Krok 4
Gotową masę wylej do foremki z wcześniej wypieczonych spodem kruchym i piecz całość w 170 stopniach przez ok 40 minut.


Dobra rada:
Podawaj z świeżymi owocami, np. borówkami i miętą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejInne przepisy
Sernik z jogurtów greckich
Prosty sernik z jogurtu greckiego jest ciastem, dla którego zawsze znajdzie się miejsce na stole. Nie ważne, czy w grę wchodzi planowanie menu na Boże Narodzenie, Wielkanoc, imprezę sylwestrową czy romantyczną randkę. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że sernik z jogurtów greckich, bez klasycznej masy twarogowej może stać się twoim deserowym faworytem.
Dla kogo?
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, więc nic dziwnego, że doczekał się wielu różnorodnych wariantów. Ciasto, którego podstawą jest gęsty jogurt grecki, trafi do miłośników kremowych i delikatnych smakołyków. To coś zupełnie innego niż deser z tradycyjnym twarogiem! Wypróbuj przepis na sernik z jogurtów greckich i przekonaj się, że nie przesadzamy, nazywając go prawdziwym przebojem.
Na jaką okazję?
Rozpływający się w ustach sernik z jogurtów greckich to idealne ukoronowanie wykwintnego obiadu, którym zaimponujesz gościom. Jednocześnie jest deserem, który będziesz zajadać w leniwe popołudnie, spędzane w wygodnym dresie. W tym właśnie tkwi urok ciasta z jogurtem greckim. Smakuje tak samo dobrze niezależnie od okoliczności, pory roku czy nastroju!
Czy wiesz, że?
Kolejnym pretekstem do skosztowania sernika z jogurtu greckiego może być Międzynarodowy Dzień Sernika. Obchodzony jest 30 lipca. Zapowiada się słodkie świętowanie!
Dla urozmaicenia:
Kruszonka na wierzchu potęguje smakowite walory jogurtowego sernika z brzoskwiniami. Równie dobrze sprawdza się w tej roli beza. Jak widać, sernik na jogurtach greckich można w bardzo prosty, a zarazem szykowny sposób udekorować.

































