Sernik z krówkami - przepis z masą krówkową | Przepisy.pl pixel

Sernik z krówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1091

heart
2337 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9968 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

90 gramów

masa serowa:

700 gramów

250 gramów

50 gramów

80 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

wierzch ciasta:

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie mieszamy.

Sernik z krówkami - Krok 1

Krok 2

Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dokładnie ją ugniatamy. Wkładamy tortownice na 30 min do lodówki.

Sernik z krówkami - Krok 2

Krok 3

Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z krówkami - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy 1 h 20 min w temperaturze ok 150 C . Po upieczeniu sernika nie wyjmujemy tylko zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach na min. 30 min.

Sernik z krówkami - Krok 4

Krok 5

Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową.

Sernik z krówkami - Krok 5

Krok 6

Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podprażamy płatki migdałów. Posypujemy nim sernik przed podaniem i dekorujemy kawałkami krówek.

Sernik z krówkami - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Wiesia

    Wiesia , 09.10.2025

    Najlepszy sernik. Delikatny, puszysty, mega!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 14.05.2025

    Serniki uwielbiam każde, ale z masą krówkową i migdałami to poezja. Codziennie mogę jeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia

    Zosia , 09.05.2025

    Nie ma lepszego sernika!! Jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aga

    aga , 19.04.2024

    Mistrzostwo! Odkąd spróbowałam ten przepis, inne serniki przestały dla mnie istnieć:) Zawsze wychodzi, smak obłędny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.01.2023

    Sernik jest rewelacyjny. Spód owsiany chrupiący. Ja wcześniej go podpiekam. Krówki rządzą w tym przepisie. Mój ulubiony sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 01.12.2022

    Z tym sernikiem moja rodzina spędza każde Święta. Naszym domowym "ulepszeniem" są czarne śląskie krówki, które dodajemy na końcu. Czujemy wtedy więź z naszymi bliskimi, z którymi nieczęsto się widzimy, dumnymi Ślązakami. Mieszkają całkiem daleko, a ostanie Święta, które razem spędziliśmy, były w 2010. Liczę, że uda nam się spotkać jeszcze w tym roku, a połączyć nas może krówkowy sernik po Śląsku :)) TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagny

    Dagny , 26.11.2021

    Uwielbiam serniki, a ten z krówkami smakuje wyśmienicie. Dodaję odrobinę mniej cukru, by nie był dla mnie zbyt słodki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Gazda

    Agata Gazda , 08.12.2020

    TAK* to właśnie ten sernik zagości na moim świątecznym stole, ma wspaniały wygląd i myślę, że będzie również smakowity...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 03.11.2020

    Spod zrobić z podwójnej porcji i na ciut większej tortownicy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik z rosą
czas przygotowania
85 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z krówkamiSernik z krówkami

Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami można było delektować się naprawdę długo. Chcecie zobaczyć je w nowym wcieleniu? Sernik z krówkami zachwyci wszystkich smakoszów, niezależnie od wieku i dotychczasowych doświadczeń kulinarnych.

Dla kogo?

Wiecie, że niektóre przepisy mogą działać jak najprawdziwszy wehikuł czasu? Tym razem uwielbiane przez pokolenia krówki podacie w trochę bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Nie do końca tradycyjnym sernikiem z krówkami będą zajadać się wszyscy biesiadnicy przy stole. Rodzice i dziadkowie, którzy jako pierwsi wprowadzali Was w tajniki gotowania, poczują dumę!

Czy wiesz, że?

Studzenie ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika zapobiega opadaniu ciasta.

Dla urozmaicenia:

Dla przełamania słodkiego smaku sernika krówkowego, spód możecie przygotować przy użyciu solonych krakersów.