Sernik z kokosem - przepis z wiórkami na wierzchu | Przepisy.pl pixel

Sernik z kokosem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij
Sernik z kokosem

Składniki

500 gramów

120 gramów

80 gramów

100 gramów

140 gramów

2 sztuki

kruchy spód:

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód ciasta. Naszykuj tortownicę o średnicy ok 20cm, posmaruj dno i brzegi masłem i wyłóż pergaminem. Herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Taka masą wyłóż dno tortownicy.

Sernik z kokosem - Krok 1

Krok 2

Jogurt, ser Philadelphia, twaróg, cukier puder, wiórki kokosowe i jajka zmiksuj blenderem.

Sernik z kokosem - Krok 2

Krok 3

Masę serową przelej do tortownicy z przygotowanym spodem i piecz ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni.

Sernik z kokosem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostanie Ci trochę kruszonki herbatnikowej możesz użyć jej do dekoracji. Sernik posyp po wierzchu np. plasterkami lub wiórkami kokosa

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z kokosemSernik z kokosem

Sernik wiedeński znają wszyscy amatorzy eleganckich deserów. Japoński trafia do miłośników delikatnych, kremowych przysmaków. Co zatem można powiedzieć o serniku kokosowym? Przypadnie do gustu fanom serowego ciasta, którym zależy na odświeżeniu receptury. Tym razem metamorfoza będzie miała smak i aromat kokosa.

Dla kogo?

Ciasta, w których połączone zostały chrupiący spód oraz wyjątkowo kremowe nadzienie, należą do Waszych ulubieńców? Od razu nałóżcie sobie dwie porcje.

Na jaką okazję?

Zrobienie sernika z kokosem zajmuje 15 minut, więc podacie go zarówno na co dzień, jak i od święta. Receptura przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy z racji dużej uroczystości macie do przyrządzenia jeszcze inne smakołyki. Sernik jest już w piecu? W tym czasie zdążycie przygotować, chociażby sałatkę.

Czy wiesz, że?

Specjał przypominający sernik był podawany olimpijczykom w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Kokos i czekolada to zgrany duet, więc do sernika kokosowego możecie dodać ciemną polewę.