Sernik z żelką kokosową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

598 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1092 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto::

1 sztuka

40 mililitrów

10 gramów

250 gramów

50 gramów

200 gramów

masa serowa::

1 kilogram

0 gramów

3 sztuki

2 opakowania

żelka kokosowa::

0 gramów

50 gramów

1 litr

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wlać rum. Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 1

Krok 2

Ciasto razem z papierem przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x28 cm. Nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 15-20 minut.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 2

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, ser, budynie w proszku i dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 3

Krok 4

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić. Wstawić ponownie do pieca i piec w temperaturze 150°C około 45 minut (aż ser na powierzchni będzie suchy). Wyjąć z pieca i wystudzić.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 4

Krok 5

Żelatyną zalać 1 szklanką mleka kokosowego i odstawić. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 5

Krok 6

Lekko tężejącą żelkę wyłożyć na sernik i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować płatkami kokosowymi.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 6
32

Opinie o przepisie

  • ANDRZEJ KARCHER

    ANDRZEJ KARCHER

    smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Przybysz

    Ewa Przybysz

    Bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Figas

    Bogdan Figas

    Bardzo ładna kompozycja i ogólny wygląd.Proponuję tylko wałkować cieńszy spód kruchy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra

    spróbuję zrobić, wygląda smakowicie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wełyczko

    Ryszard Wełyczko

    powinno bycciekawe połączenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Krawiec

    Elzbieta Krawiec

    Wyglada na pychotke, kiedy robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Maria Gudel

    Karolina Maria Gudel

    zrobiłam, mi nie smakował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Harackiewicz

    Anna Harackiewicz

    Wyglada ciekawie i pewnie tak samo dobrze smakuje- trzeba wyprobowac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Rochnińska

    Wioletta Rochnińska

    ciasto dobre i małosłodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kiszka

    Ewa Kiszka

    Pyszne ciasto i bardzo dekoracyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Sawicka

    Anita Sawicka

    robiłam to ciasto na weekend,rodzina zachwycona a ja robiąc to ciasto kolejny raz dam mniej żelatyny do mleka kokosowego ponieważ galaretka wyszła zbyt sztywna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gudel

    Karolina Gudel

    a po co ten alkohol? poproszę o wersję bez rumu. dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Daria Wojtczak

    Filip Daria Wojtczak

    to ma byc bialy, zloty, czy czarny rum? nie znam sie na kuchni za bardzo ani na alkoholach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Blesińska

    Julka Blesińska

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek

    Galaretka kokosowa a nie żelka. Są to dwa różne produkty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek

    Nie żelka kokosowa tylko galaretka kokosowa. Żelki i galaretką to dwie różne rzeczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Młodawska

    Marlena Młodawska

    Ten oowoc to kokos' przecież wszystko jest napisane... Haha są wszystkie ptoporcje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Strapagiel

    Izabela Strapagiel

    no właśnie dobrze czytacie jaka utrzeć z cukrem masę serową wyłożyć na ciasto a gdzie ser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Mazur

    Gosia Mazur

    Haha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kolbusz

    Teresa Kolbusz

    Pani Elu to prawda..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska

    W 3 kroku zapomnieliscie... , żeby dodać " masę serową " do składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska

    W 3 kroku zapomnieliscie , zeby dodac mase serową ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Płatek

    Anna Płatek

    Wszystko jest napisane co za ludzie szok kto to czyta jejku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Paterek

    Ewelina Paterek

    Przecież wszystko pisze. Mąki 250 gram.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natasza Kowalski

    Natasza Kowalski

    Kto nieprzytomny układał ten przepis - kupiłam wszystko i piekę: wyrabiam ciasto, patrzę ile mąki - nie ma? Dałam na czuja 1,5 szkl. Ile kakao, ile rumu? Ciasto sie upiekło bardzo dobre ale za dużo, przekroiłam na pół - mam spód. Biorę się za masę: "Kasię utrzyj z cukrem" - no jak? Kasię zużyłam do spodu... Jestem wściekła i znowu wszystko na czuja bo już mam rozgrzebane ciasto...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Katarzyna owoc użyty do dekoracji to miechunka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ras

    Katarzyna Ras

    jakim owocem na zdjęciu jest ozdobione ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom Pom

    Tom Pom

    Ile Kasi do ciasta, a ile do masy? Jaka waga opakowań serków? W przepisie jest mąka (nie wiadomo ile) a w składnikach nie ma o niej wzmianki. POLECAM POPRAWIĆ PRZEPIS lub sprawdzić zanim się coś doda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Maciak

    Malgorzata Maciak

    W Niemczech nazwa jest physalis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Omianowska

    Beata Omianowska

    Fajny przepis,szkoda tylko,że nie podano w nim ilości mąki,jaką się dodaje.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z żelką kokosową Sernik z żelką kokosową

Sernik z żelką kokosową to efektowna wersja tego popularnego wypieku, która doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Aby go przygotować, na początek zmieszaj składniki na spód sernika. Pamiętaj, by przed dodaniem mąki i proszku do pieczenia, przesiać je przez sito. Zagnieć ciasto i odstaw do schłodzenia w lodówce. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wyrobione, schłodzone ciasto. Zrób w nim otwory za pomocą widelca, dzięki czemu nie powstaną wybrzuszenia. Kiedy spód będzie się piekł, przygotuj masę serową: kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem pudrem na puch, dodaj jajka, ser, budynie w proszku, i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę serową wyłóż na podpieczony spód, równomiernie ją rozprowadzając. Wstaw znów do pieca i piecz przez kilkanaście minut w temperaturze 150° C. Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu, zalej całość lekko tężejącą żelką kokosową sporządzoną na bazie mleka kokosowego, cukru oraz żelatyny. Udekoruj każdą porcję czekoladą i owocem miechunki.