Sernik z żelką kokosową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

50

612 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1092 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

250 gramów

50 gramów

100 gramów

10 gramów

1 sztuka

40 mililitrów

masa serowa:

1 kilogram

3 sztuki

150 gramów

200 gramów

2 opakowania

żelka kokosowa:

1 litr

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wlać rum. Ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 1

Krok 2

Ciasto razem z papierem przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 22x28 cm. Nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 15-20 minut.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 2

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, ser, budynie w proszku i dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 3

Krok 4

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić. Wstawić ponownie do pieca i piec w temperaturze 150°C około 45 minut (aż ser na powierzchni będzie suchy). Wyjąć z pieca i wystudzić.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 4

Krok 5

Żelatyną zalać 1 szklanką mleka kokosowego i odstawić. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 5

Krok 6

Lekko tężejącą żelkę wyłożyć na sernik i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować płatkami kokosowymi.

Sernik z żelką kokosową  - Krok 6
32

Opinie o przepisie

  • ANDRZEJ KARCHER

    ANDRZEJ KARCHER, 04.03.2018

    smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Przybysz

    Ewa Przybysz, 31.12.2017

    Bardzo dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Figas

    Bogdan Figas, 08.04.2017

    Bardzo ładna kompozycja i ogólny wygląd.Proponuję tylko wałkować cieńszy spód kruchy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra, 26.02.2017

    spróbuję zrobić, wygląda smakowicie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wełyczko

    Ryszard Wełyczko, 09.10.2016

    powinno bycciekawe połączenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Krawiec

    Elzbieta Krawiec, 27.04.2016

    Wyglada na pychotke, kiedy robisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Maria Gudel

    Karolina Maria Gudel, 26.04.2016

    zrobiłam, mi nie smakował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Harackiewicz

    Anna Harackiewicz, 25.04.2016

    Wyglada ciekawie i pewnie tak samo dobrze smakuje- trzeba wyprobowac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Rochnińska

    Wioletta Rochnińska, 21.04.2016

    ciasto dobre i małosłodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kiszka

    Ewa Kiszka, 15.04.2016

    Pyszne ciasto i bardzo dekoracyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Sawicka

    Anita Sawicka, 14.04.2016

    robiłam to ciasto na weekend,rodzina zachwycona a ja robiąc to ciasto kolejny raz dam mniej żelatyny do mleka kokosowego ponieważ galaretka wyszła zbyt sztywna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gudel

    Karolina Gudel, 12.04.2016

    a po co ten alkohol? poproszę o wersję bez rumu. dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filip Daria Wojtczak

    Filip Daria Wojtczak, 10.04.2016

    to ma byc bialy, zloty, czy czarny rum? nie znam sie na kuchni za bardzo ani na alkoholach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Blesińska

    Julka Blesińska, 06.04.2016

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek, 06.04.2016

    Galaretka kokosowa a nie żelka. Są to dwa różne produkty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zbrozek

    Elzbieta Zbrozek, 06.04.2016

    Nie żelka kokosowa tylko galaretka kokosowa. Żelki i galaretką to dwie różne rzeczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Młodawska

    Marlena Młodawska, 06.04.2016

    Ten oowoc to kokos' przecież wszystko jest napisane... Haha są wszystkie ptoporcje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Strapagiel

    Izabela Strapagiel, 06.04.2016

    no właśnie dobrze czytacie jaka utrzeć z cukrem masę serową wyłożyć na ciasto a gdzie ser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Mazur

    Gosia Mazur, 05.04.2016

    Haha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kolbusz

    Teresa Kolbusz, 05.04.2016

    Pani Elu to prawda..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska, 05.04.2016

    W 3 kroku zapomnieliscie... , żeby dodać " masę serową " do składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska, 05.04.2016

    W 3 kroku zapomnieliscie , zeby dodac mase serową ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Płatek

    Anna Płatek, 05.04.2016

    Wszystko jest napisane co za ludzie szok kto to czyta jejku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Paterek

    Ewelina Paterek, 04.04.2016

    Przecież wszystko pisze. Mąki 250 gram.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natasza Kowalski

    Natasza Kowalski, 26.03.2016

    Kto nieprzytomny układał ten przepis - kupiłam wszystko i piekę: wyrabiam ciasto, patrzę ile mąki - nie ma? Dałam na czuja 1,5 szkl. Ile kakao, ile rumu? Ciasto sie upiekło bardzo dobre ale za dużo, przekroiłam na pół - mam spód. Biorę się za masę: "Kasię utrzyj z cukrem" - no jak? Kasię zużyłam do spodu... Jestem wściekła i znowu wszystko na czuja bo już mam rozgrzebane ciasto...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 18.03.2016

    Katarzyna owoc użyty do dekoracji to miechunka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ras

    Katarzyna Ras, 17.03.2016

    jakim owocem na zdjęciu jest ozdobione ciasto?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom Pom

    Tom Pom, 17.03.2016

    Ile Kasi do ciasta, a ile do masy? Jaka waga opakowań serków? W przepisie jest mąka (nie wiadomo ile) a w składnikach nie ma o niej wzmianki. POLECAM POPRAWIĆ PRZEPIS lub sprawdzić zanim się coś doda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Maciak

    Malgorzata Maciak, 17.03.2016

    W Niemczech nazwa jest physalis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Omianowska

    Beata Omianowska, 17.03.2016

    Fajny przepis,szkoda tylko,że nie podano w nim ilości mąki,jaką się dodaje.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z żelką kokosową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z żelką kokosową Sernik z żelką kokosową

Sernik z żelką kokosową to efektowna wersja tego popularnego wypieku, która doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Aby go przygotować, na początek zmieszaj składniki na spód sernika. Pamiętaj, by przed dodaniem mąki i proszku do pieczenia, przesiać je przez sito. Zagnieć ciasto i odstaw do schłodzenia w lodówce. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wyrobione, schłodzone ciasto. Zrób w nim otwory za pomocą widelca, dzięki czemu nie powstaną wybrzuszenia. Kiedy spód będzie się piekł, przygotuj masę serową: kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem pudrem na puch, dodaj jajka, ser, budynie w proszku, i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj jeszcze trochę soku z cytryny i ponownie wymieszaj. Gotową masę serową wyłóż na podpieczony spód, równomiernie ją rozprowadzając. Wstaw znów do pieca i piecz przez kilkanaście minut w temperaturze 150° C. Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu, zalej całość lekko tężejącą żelką kokosową sporządzoną na bazie mleka kokosowego, cukru oraz żelatyny. Udekoruj każdą porcję czekoladą i owocem miechunki.