Sernikowe babeczki z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

46

678 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

25 gramów

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżka

ciasto kruszone:

2 szklanki

80 gramów

40 gramów

polewa wiśniowa:

100 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 25 g Kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.

Sernikowe babeczki z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść 80 g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj. Wymieszaj łyżką masę dokładnie, a następnie umieść ją na dole formy do muffinek (możesz go lekko wcisnąć do dołu).

Sernikowe babeczki z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Masę serową umieść na pokruszonych biszkoptach w formie dla muffinków i wstaw do lodówki na godzinę.

Sernikowe babeczki z wiśniami - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).

Sernikowe babeczki z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.

Sernikowe babeczki z wiśniami - Krok 5
28

Opinie o przepisie

  • Wiktoria Gorecka

    Wiktoria Gorecka , 15.08.2019

    Fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Częstkowianie Czuj

    Częstkowianie Czuj, 14.01.2017

    Wyglądają pysznie;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korzeniewska

    Anna Korzeniewska, 05.07.2016

    Też się zastanawiam jaki to serek dokładnie ma być...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kubuj

    Agnieszka Kubuj, 30.06.2016

    jaki to serek półtłusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Matyjaszczyk

    Marian Matyjaszczyk, 26.06.2016

    Na deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Dudel

    Kornelia Dudel, 17.01.2016

    Ooo pycha :)) zjadlo by sie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Cymann

    Kasia Cymann, 14.01.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Magdalena

    Eliza Magdalena, 14.01.2016

    Trzeba wypróbować koniecznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Zwierzchowska

    Aneta Zwierzchowska, 14.01.2016

    O

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Mie

    Wiola Mie, 14.01.2016

    Domyślam się jaki mają smak - piekłam sernik z wiśniami.Mniam:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Cymann

    Kasia Cymann, 14.01.2016

    Eliza zrobisz ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Szmig

    Hania Szmig, 14.01.2016

    A jaki ser to ma być? Wyglądają pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak, 14.01.2016

    Napewno pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Batok

    Teresa Batok, 14.01.2016

    Uwielbiam sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Miotk

    Danuta Miotk, 14.01.2016

    Ale apetycznie babeczki uwielbiam wszystko z białym serem jest smaczne i delikatne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Długajczyk

    Bożena Długajczyk, 14.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Trocinska

    Anna Trocinska, 14.01.2016

    Napewno smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola, 14.01.2016

    Na pewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Morys

    Ewa Morys, 14.01.2016

    Ale pychotka.Bardzo.lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kanownik

    Magdalena Kanownik, 14.01.2016

    O jej.... !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Burlińska

    Irena Burlińska, 14.01.2016

    Zjadłabym ,ale żołądek boli,nadrobić trzeba będzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Klosin

    Barbara Klosin, 14.01.2016

    Pychotka az palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Smietanka

    Barbara Smietanka, 14.01.2016

    smak boski..jadąc na dzialeczke z takiej masy serowej robie takie..serniczki na zimno mozna z owocami sezonowymi,,,PYCHOTKA :}}

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Selave

    Katarzyna Selave, 14.01.2016

    Ja już się nie opieram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuster

    Maria Kuster, 14.01.2016

    Na pewno są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kowalska

    Jadwiga Kowalska, 14.01.2016

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj, 14.01.2016

    Fajny, nietrudny przepis, wykorzystam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Borowska

    Krystyna Borowska, 14.01.2016

    Dziękuję za przepis wolałabym dostać gotową babeczek z wisienką pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernikowe babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernikowe babeczki z wiśniamiSernikowe babeczki z wiśniami

Sernikowe babeczki z wiśniami to udane połączenie sernika i muffinek. Udekorowane wiśniami w gęstym syropie stanowią bardzo efektowną słodką przekąskę. W dodatku ich przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga pieczenia. Spód przygotujesz z pokruszonych biszkoptów albo innych ciasteczek (sprawdzą się herbatniki lub ciastka owsiane). Ze słodkiej śmietanki, półtłustego serka oraz cukru pudru przyrządź słodką masę, której stabilności doda żelatyna. Możesz także urozmaicić jej smak esencją waniliową albo skórką cytrynową. Napełnij foremki muffinkowe rozdrobnionymi ciasteczkami, a potem nakładaj na nie ser i włóż do lodówki, żeby babeczki stężały. Przygotuj też wiśnie. Owoce pozbawione pestek podgrzej z cukrem i zaczekaj, aż puszczą sok, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, dzięki której stanie się on gęsty i zacznie konsystencją przypominać kisiel – tym samym dobrze utrzyma się na serniczkach. Jeśli planujesz upiec babeczki na piknik lub wycieczkę, udekoruj je świeżymi owocami. Zaserwuj je przy najbliższej okazji!