Serowe pączki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

330 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

120 gramów

250 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

100 gramów

1 litr

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem, jajkiem i odciśniętym twarogiem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy serowej.

Krok 3

Wszystko wymieszaj, a na koniec dodaj mleko i rodzynki.

Krok 4

Ciasto przełóż na wysypany mąką stół, zagnieć i zrób z niego wałek.

Krok 5

Wałek pokrój na 20 kawałków, które następnie formuj w kuleczki.

Krok 6

Rozgrzej olej.

Krok 7

Aby sprawdzić temperaturę oleju, wrzuć kawałeczek ciasta do garnka. Jeśli wypływa, oznacza to, że temperatura oleju jest odpowiednia.

Krok 8

Wrzucaj jednocześnie po kilka pączków i smaż na tłuszczu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Krok 9

Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 10

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • robert bonda

    robert bonda

    bardzo dobre wyszły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Nowak

    Ewelina Nowak

    Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe pączkiSerowe pączki

Karnawał to doskonały czas na własnoręczne przygotowanie słodyczy, zwłaszcza pączków. Jeśli masz ochotę na coś nowego, przepis na serowe pączki będzie idealnym rozwiązaniem. Ucierana twarogowa masa jest smaczna i dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowej słodyczy nadają zawarte w cieście rodzynki. Zamiast nich możesz też użyć suszonej żurawiny lub pokrojonych na drobne kawałki moreli. Smaż pączki w głębokim tłuszczu, odpowiednio rozgrzanym. Temperaturę najlepiej sprawdzaj cukierniczym termometrem albo usmaż jednego pączka na próbę. Pamiętaj, aby gotowe pączki posypać cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu, inaczej cały wsiąknie do środka. Opcjonalnie udekoruj je polewą z białej lub ciemnej czekolady, albo lukrem. Serowe pączki z powodzeniem możesz serwować jako dodatek do kawy lub herbaty, dodając do nich domową konfiturę. Doskonale sprawdzają się też jako słodka przekąska na przyjęciu lub jako drugie śniadanie w pracy. Wypróbuj nasz przepis na serowe pączki i przekonaj się, jak szybko i sprawnie można je zrobić.