Serowy przysmak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Serowy przysmak

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

90 gramów

20 gramów

10 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne. Razem ze skórą zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Morele posiekaj.

Serowy przysmak - Krok 1

Krok 2

Do serka dodaj jabłko i morele, następnie wszystko razem wymieszaj. Gotowy serek podawaj z waflami ryżowymi i zieloną herbatą.

Serowy przysmak - Krok 2
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Możesz także zmiksować jabłko oraz morele i w postaci musu dodać je do serka. Wówczas na 10 minut włóż morele do gorącej wody, aby nieco zmiękły i łatwiej się zmiksowały.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowy przysmakSerowy przysmak

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: W zdrowej diecie niezwykle ważna jest częstotliwość jedzenia. Pozwala unikać głodu i kontrolować liczbę spożywanych posiłków. Drugie śniadanie to ważny punkt dnia. Kiedy po śniadaniu pojawia się chęć na przekąskę, a do obiadu jeszcze daleko, dobrze zjeść coś wartościowego. Zrób serek homogenizowany z dodatkiem owoców. Homogenizacja to starcie składników na bardzo gładką masę – taki serek jest więc produktem zdrowym i naturalnym. Użyj serka bez cukru i tłuszczu. Gotowe smakowe wersje są zdecydowanie bardziej kaloryczne, więc samodzielnie wzbogać smak swojej przekąski. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko razem ze skórką, by nie traciło cennych witamin. Posiekaj bardzo drobno dwie suszone morele. Z owoców zrobisz także gładki mus, jeśli wcześniej namoczysz je w wodzie. Tak przygotowany serek podawaj z waflami ryżowymi. Wybierz te w wersji bez dodatków – będzie lekko i zdrowo. Do picia przygotuj zieloną herbatę, która wspomaga metabolizm i hamuje wchłanianie tłuszczu. Przygotuj fit przekąskę według naszego przepisu.