Skarmelizowane pomarańcze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skarmelizowane pomarańcze

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

3 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obieramy nożem za skórki.Zrzynajac jak najdokładniej białą skórkę.Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.Zagotowujemy.Nie mieszamy łyżką tylko rozpuszczamy cukier,co jakiś czas kołysając garnkiem.Gotujemy na wolnym ogniu tak długo,aż tworzący się karmel nabierze bursztynowej barwy.Gasimy ogień i kolejno szybkim ruchem(gdyż karmel szybko zastyga) maczamy plastry pomarańczy w karmelu.Układamy na talerzu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej