Skarmelizowane pomarańcze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skarmelizowane pomarańcze

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

200 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze obieramy nożem za skórki.Zrzynajac jak najdokładniej białą skórkę.Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.

Krok 2

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.Zagotowujemy.Nie mieszamy łyżką tylko rozpuszczamy cukier,co jakiś czas kołysając garnkiem.Gotujemy na wolnym ogniu tak długo,aż tworzący się karmel nabierze bursztynowej barwy.Gasimy ogień i kolejno szybkim ruchem(gdyż karmel szybko zastyga) maczamy plastry pomarańczy w karmelu.Układamy na talerzu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skarmelizowane pomarańcze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej