Składniki
200 mililitrów
3 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze obieramy nożem za skórki.Zrzynajac jak najdokładniej białą skórkę.Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.
Krok 2
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.Zagotowujemy.Nie mieszamy łyżką tylko rozpuszczamy cukier,co jakiś czas kołysając garnkiem.Gotujemy na wolnym ogniu tak długo,aż tworzący się karmel nabierze bursztynowej barwy.Gasimy ogień i kolejno szybkim ruchem(gdyż karmel szybko zastyga) maczamy plastry pomarańczy w karmelu.Układamy na talerzu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej