Torcik ricotta ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Torcik ricotta ze szpinakiem

Autor: setie setie

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

10 gramów

50 gramów

100 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju z pomidorów. W tym czasie drobno posiekać pieczarki, szpinak i suszone pomidory.

Krok 2

Do cebuli dodać pieczarki i czosnek w kostce i podsmażać ok 5 min. Dodać szpinak smażyć ok 1 min. i zdjąć z ognia.

Krok 3

Dodać suszone pomidory, parmezan i ricottę. Nakładać masę do metalowych obręczy wysmarowanych oliwą.

Krok 4

Wstawić torciki na noc do lodówki. Przed wyjęciem obkroić wokół nożem i dopiero wtedy ostrożnie zsunąć obręcz,

setie setie

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Torcik ricotta ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej