Śliwki z wiórkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruszonka:

200 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

ciasto:

4 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

2.5 dekagrama

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę posiekać z Kasią, dodać żółtka utarte z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami.

Krok 2

Zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej Kasią blaszce.

Krok 3

Na wierzch ułożyć wypestkowane połówki śliwek (skórką do spodu).

Krok 4

Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 5

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.

Krok 6

Posypka: Kasię, cukier puder i wiórki smażyć na patelni na złoty kolor często mieszając i wystudzić.

Krok 7

Udekorować górę placka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliwki z wiórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śliwki z wiórkamiŚliwki z wiórkami

To danie to alternatywa dla zapiekanki, bo zamiast ziemniaków czy ciasta, w przepisie wykorzystana jest cukinia. I smakuje naprawdę wybornie. Kuchnia włoska słynie z pomidorów, mięsa i ciągnącego się sera, mozzarelli. Kto nie lubi takiego połączenia? Jeszcze gdy dodatkowo zapieczemy taką kompozycję składników, to mamy gwarancję, że nikt jej się nie oprze. Mięso podsmaż na patelni z cebulą, aż nabierze rumianego koloru. Dodaj całą puszkę posiekanych pomidorów razem z sokiem, dzięki któremu mięso będzie miękkie i soczyste. Żeby dodać świeżości, możesz dorzucić trochę posiekanych ziół, na przykład natkę pietruszki lub bazylię. Tak przygotowany farsz duś na patelni przez kilka minut, a w tym czasie umyj i wydrąż cukinie. Przełóż do niej farsz i posyp startą mozzarellą, która po zapieczeniu będzie się wspaniale ciągnąć. Włóż potrawę do piekarnika na 10 minut. Podawaj na gorąco.