Słodki torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

krem:

200 gramów

4 sztuki

0.5 opakowania

20 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić pianę z białek, dodać ocet lub sok z cytryny i szczyptę soli i dobrze rozmiksować.

Krok 2

Masa białkowa powinna być lśniąca i sztywna.

Krok 3

Żółta, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce i dodać do ubitej przedtem piany.

Krok 4

Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i wymieszać.

Krok 5

Wylać do tortownicy posmarowanej najlepiej olejem i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec przez 30-40 minut, najlepiej pierwsze 15 min. w temp 160, a później zwiększyć do 180.

Krok 7

Krem: masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Krok 8

Do masy dodajemy zapach rumowy (jeżeli chcemy, żeby krem nie był taki ubity możemy dodać trochę mleka) lub jeśli ktoś nie jest przekonany do kremów domowej roboty, kupujemy w sklepie krem i w domu po dodaniu mleka i masła ucieramy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej