
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozwiń ciasto na blacie. Podziel je na pół (wzdłuż) Następnie podziel na równe kwadraty (rób to małym ostrym nożykiem - może być taki jak dla grzybiarzy :P) Następnie kwadraty przetnij po przekątnej - tak powstaną ci zgrabne trójkąty.
Krok 2
Otwórz słoiczek z dżemem truskawkowym, potrzebna będzie ci mała łyżeczka. Spróbuj czy dżem jest smaczny. Następnie weź łyżeczkę dżemu i spróbuj jeszcze raz ... no czy na pewno jest smaczny. I trzeci ... no i pamiętaj żeby kupić sobie na wszelki wypadek 2 słoiczki jeśli jest to twój ulubiony dżem. :)
Krok 3
Teraz trochę origami. Ciężko się o tym pisze, ale spróbuję stawiam na wyobraźnię a nie na zdjęcia :) Połóż przed sobą jeden trójkąt ostrym szczytem do góry. znaczy od siebie :) Nałóż pół łyżeczki dokładnie w sam środek następnie złóż trójkącik tak żeby "czubek trójkąta" wystawał trochę poza "podstawę trójkąta"" Powstanie ci TRAPEZ z "ptaszkiem". Teraz zawiń skrzydła trapezu do góry. Proste jest jak się to robi ... czytając nie jest takie proste bo ja sam się nieco już pogubiłem... nie,,,, już się znalazłem :)
Krok 4
Teraz odwróć delikatnie "przyszłego rogalika" i teraz zawiń ptaszka oraz skrzydełka tak żeby zgrabnie owinęły rogalika ") Trochę to erotyzmem pachnie ... ale i dobrze w końcu truskawki to ponoć afrodyzjak :P Piekarnik nagrzej na 180 stopni z termo obiegiem. Wszystkie zrobione rogaliki wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Zrumienione od góry wyjmij na tależ i oblej polewą czekoladową, Daj im odpocząć 5 minutek , nalej sobie szklankę mleka i delektuj się doskonale rozpoczętym dniem. SMACZNEGO
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























