
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozwiń ciasto na blacie. Podziel je na pół (wzdłuż) Następnie podziel na równe kwadraty (rób to małym ostrym nożykiem - może być taki jak dla grzybiarzy :P) Następnie kwadraty przetnij po przekątnej - tak powstaną ci zgrabne trójkąty.
Krok 2
Otwórz słoiczek z dżemem truskawkowym, potrzebna będzie ci mała łyżeczka. Spróbuj czy dżem jest smaczny. Następnie weź łyżeczkę dżemu i spróbuj jeszcze raz ... no czy na pewno jest smaczny. I trzeci ... no i pamiętaj żeby kupić sobie na wszelki wypadek 2 słoiczki jeśli jest to twój ulubiony dżem. :)
Krok 3
Teraz trochę origami. Ciężko się o tym pisze, ale spróbuję stawiam na wyobraźnię a nie na zdjęcia :) Połóż przed sobą jeden trójkąt ostrym szczytem do góry. znaczy od siebie :) Nałóż pół łyżeczki dokładnie w sam środek następnie złóż trójkącik tak żeby "czubek trójkąta" wystawał trochę poza "podstawę trójkąta"" Powstanie ci TRAPEZ z "ptaszkiem". Teraz zawiń skrzydła trapezu do góry. Proste jest jak się to robi ... czytając nie jest takie proste bo ja sam się nieco już pogubiłem... nie,,,, już się znalazłem :)
Krok 4
Teraz odwróć delikatnie "przyszłego rogalika" i teraz zawiń ptaszka oraz skrzydełka tak żeby zgrabnie owinęły rogalika ") Trochę to erotyzmem pachnie ... ale i dobrze w końcu truskawki to ponoć afrodyzjak :P Piekarnik nagrzej na 180 stopni z termo obiegiem. Wszystkie zrobione rogaliki wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Zrumienione od góry wyjmij na tależ i oblej polewą czekoladową, Daj im odpocząć 5 minutek , nalej sobie szklankę mleka i delektuj się doskonale rozpoczętym dniem. SMACZNEGO
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej