
Składniki
450 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
null
100 gramów
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
null
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie przepłucz czerwoną soczewicę. Włóż do dużego garnka.
Krok 2
Dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę.
Krok 3
Do tego dolej 300 ml wody i gotuj pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu. Soczewica musi być miękka, na tyle aby można ją było bez trudu rozgnieść.
Krok 4
Rozgnieć soczewicę na gładką masę. Dodaj sól, sok z cytryny i 150 ml wody. Wymieszaj. Posyp świeżą kolendrą. Odstaw.
Krok 5
Przygotuj sos. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek, czerwone chilli oraz biały kminek. Smaż minutę.
Krok 6
Zdejmij z ognia, wystudź i dodaj do soczewicy.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej