Soczewica z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z cytryną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

null

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie przepłucz czerwoną soczewicę. Włóż do dużego garnka.

Krok 2

Dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę.

Krok 3

Do tego dolej 300 ml wody i gotuj pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu. Soczewica musi być miękka, na tyle aby można ją było bez trudu rozgnieść.

Krok 4

Rozgnieć soczewicę na gładką masę. Dodaj sól, sok z cytryny i 150 ml wody. Wymieszaj. Posyp świeżą kolendrą. Odstaw.

Krok 5

Przygotuj sos. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek, czerwone chilli oraz biały kminek. Smaż minutę.

Krok 6

Zdejmij z ognia, wystudź i dodaj do soczewicy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej