Soczewica z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z cytryną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

null

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie przepłucz czerwoną soczewicę. Włóż do dużego garnka.

Krok 2

Dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę.

Krok 3

Do tego dolej 300 ml wody i gotuj pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu. Soczewica musi być miękka, na tyle aby można ją było bez trudu rozgnieść.

Krok 4

Rozgnieć soczewicę na gładką masę. Dodaj sól, sok z cytryny i 150 ml wody. Wymieszaj. Posyp świeżą kolendrą. Odstaw.

Krok 5

Przygotuj sos. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek, czerwone chilli oraz biały kminek. Smaż minutę.

Krok 6

Zdejmij z ognia, wystudź i dodaj do soczewicy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej