Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

146

397 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

250 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

2 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, cukier waniliowy, jajka oraz roztopioną i ostudzoną Kasię ubij na jasną puszystą masę.

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - Krok 1

Krok 2

W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól.

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj składniki z kroku nr 2 do puszystej masy i krótko zmiksuj.

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - Krok 3

Krok 4

Dodaj do masy marchewkę startą na grubych oczkach. Całość zmiksuj.

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - Krok 4

Krok 5

Blachę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Całość wyrównaj łyżką i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut.

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Teresa  Nędza

    Teresa Nędza, 26.03.2019

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Robakowska

    Lucyna Robakowska, 26.03.2019

    Uwielbism to ciasto jest nie ziemskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste ciasto marchewkowo-piernikoweSoczyste ciasto marchewkowo-piernikowe

Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe? Już sama nazwa brzmi naprawdę dobrze! Zobacz, jak przygotować ten popularny wypiek! Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj zrobić go w swojej kuchni. Przygotowanie wymaga jedynie kwadransa – to naprawdę niewiele.

Dla kogo?

To ciasto dla każdego!

Na jaką okazję?

Takie ciasto rozgrzeje Twoje zmysły w chłodne, jesienne wieczory. Piernikowy zapach będzie natomiast pięknie zwiastował białą porę roku.

Czy wiesz, że?

Tzw. carrot cake, czyli właśnie ciasto marchewkowe, jest bardzo popularne w krajach anglosaskich. Pomimo tego, że wydaje się współczesnym ciastem, to wiadome jest, że marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu.

Dla urozmaicenia:

Polewa z gorzkiej czekolady będzie pyszną „kropką nad i”. Dobrze zrównoważy słodki smak użytej w cieście marchewki.