Sos Bolognese z makaronem gryczanym

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

4

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

400 gramów

8 sztuk

4 sztuki

20 gramów

4 sztuki

4 sztuki

800 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Sos Bolognese z makaronem gryczanym - Krok 1

Krok 2

Zmiel mięso z kurczaka i połącz ze zmielonymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek).

Sos Bolognese z makaronem gryczanym - Krok 2

Krok 3

Uduś całość na patelni na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni.

Sos Bolognese z makaronem gryczanym - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj przecier pomidorowy wymieszany z Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne. Zagotuj sos. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

Sos Bolognese z makaronem gryczanym - Krok 4
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, witaminy E, tiamina, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów.

1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek

    tragedia

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos Bolognese z makaronem gryczanymSos Bolognese z makaronem gryczanym

Uwielbiane na całym świecie, od lat króluje na stołach w domowych kuchniach. Kochamy jego pomidorowy smak i bogactwo ziół, którymi przyprawia się danie – na obiad poleca się spaghetti bolognese z makaronem gryczanym. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem.

Dla kogo? Absolutnie dla całej rodziny! Potrafi zakręcić i owinąć wokół palca każdego. Idealne także do zapakowania w pudełko i podgrzania w dowolnym momencie dnia.

Na zdrowie! Dzięki obecności kurczaka i pomidorów, jedna porcja tego dania gwarantuje naprawdę solidną dawkę potasu (1668,1 mg, czyli 83% RWS), jednego z najważniejszych składników mineralnych, mających znaczący wpływ na pracę naszego organizmu. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, dlatego dostarczaj go w odpowiednich dawkach każdego dnia.

Czy wiesz, że? Sos bolognese pojawił się na stołach już w średniowieczu i od razu podbił serca i podniebienia smakoszy. Oryginalny przyrządzany jest z różnego rodzaju kiełbas z dodatkiem boczku, ale na przestrzeni wieków przybrał wiele postaci. Jedną z alternatyw jest podawanie go z piersią z kurczaka – będzie zdrowo i równie smacznie.