Składniki
2 sztuki
5 ziaren
5 ziaren
0.5 łyżeczki
null szczypt
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
null
null
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
Krok 4
Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 5
Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
Krok 6
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
Krok 7
Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej