Sos ostry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos ostry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

1 sztuka

2 sztuki

null

null

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

null szczypt

5 ziaren

1 szklanka

10 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

Krok 4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

Krok 5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

Krok 6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

Krok 7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej