PRZEPISY.PL

Sos ostry

Autor: pasibrzuch
  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • pomidor2 szt
  • ziele angielskie5 ziaren
  • jałowiec5 ziaren
  • estragon0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier0.5 łyżeczki
  • karmel1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy1 szt
  • cytryna1 szt
  • mąka2 łyżki
  • cebula2 szt
  • kapary1 łyżka
  • marchewka1 szt
  • pietruszka1 szt
  • seler0.5 szt
  • wytrawne czerwone wino0.5 szklanki
  • masło2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie1 szklanka
  • Krok 1

    Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • Krok 2

    Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  • Krok 3

    Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  • Krok 4

    Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  • Krok 5

    Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  • Krok 6

    Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  • Krok 7

    Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

11
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
1
osoba dodała do Mniamlisty
15''
6
Łatwe
20
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
3
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe