
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
5 ziaren
1 sztuka
2 sztuki
null
null
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
null szczypt
5 ziaren
1 szklanka
10 sztuk
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
Krok 4
Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 5
Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
Krok 6
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
Krok 7
Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej