
Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
8 łyżek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść Kostkę w 100 mililitrach wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Płyn wystudź.
Krok 2
Dodaj 2 łyżki octu winnego, a następnie wlej olej, intensywnie przy tym mieszając.

Dobra rada:
Podawaj gotowy sos do sałatek z fetą lub mozzarellą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos sałatkowy
Sałatka ze świeżych warzyw sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację, a także jako dodatek do dań z grilla. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz nadać im wyrazisty smak, wykorzystaj samodzielnie przyrządzony dressing. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować uniwersalny sos na bazie bulionu warzywnego, który będzie pasował do wielu różnych potraw. Dodasz go do sałatki typu greckiego z serem feta i czerwoną cebulą oraz do caprese z pomidorami i mozzarellą. Świetnie smakują polane nim liście rukoli, szpinaku, roszponki i sałaty lodowej. Sos sałatkowy składa się z zaledwie kilku składników: kostki bulionowej, octu winnego, oleju roślinnego i wody. Kostkę rozpuść we wrzątku, wymieszaj i przestudź. Następnie do bulionu dodaj kilka łyżek octu i olej – najlepiej sprawdzi się ten wyprodukowany z pestek winogron lub oliwa z oliwek. Dokładnie wymieszaj sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Gotowy możesz przyprawić szczyptą ziół prowansalskich. Przekonaj się, jakie to łatwe.