
Składniki
1 opakowanie
2 łyżki
8 łyżek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść Kostkę w 100 mililitrach wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Płyn wystudź.
Krok 2
Dodaj 2 łyżki octu winnego, a następnie wlej olej, intensywnie przy tym mieszając.

Dobra rada:
Podawaj gotowy sos do sałatek z fetą lub mozzarellą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos sałatkowy
Sałatka ze świeżych warzyw sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację, a także jako dodatek do dań z grilla. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz nadać im wyrazisty smak, wykorzystaj samodzielnie przyrządzony dressing. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować uniwersalny sos na bazie bulionu warzywnego, który będzie pasował do wielu różnych potraw. Dodasz go do sałatki typu greckiego z serem feta i czerwoną cebulą oraz do caprese z pomidorami i mozzarellą. Świetnie smakują polane nim liście rukoli, szpinaku, roszponki i sałaty lodowej. Sos sałatkowy składa się z zaledwie kilku składników: kostki bulionowej, octu winnego, oleju roślinnego i wody. Kostkę rozpuść we wrzątku, wymieszaj i przestudź. Następnie do bulionu dodaj kilka łyżek octu i olej – najlepiej sprawdzi się ten wyprodukowany z pestek winogron lub oliwa z oliwek. Dokładnie wymieszaj sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Gotowy możesz przyprawić szczyptą ziół prowansalskich. Przekonaj się, jakie to łatwe.