Sos sałatkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos sałatkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

8 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kostkę w 100 mililitrach wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Płyn wystudź.

Krok 2

Dodaj 2 łyżki octu winnego, a następnie wlej olej, intensywnie przy tym mieszając.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do sałatek z fetą lub mozzarellą.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Bochniarz

    Dorota Bochniarz , 28.07.2015

    szybko i latwo. smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos chrzanowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos sałatkowySos sałatkowy

Sałatka ze świeżych warzyw sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację, a także jako dodatek do dań z grilla. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz nadać im wyrazisty smak, wykorzystaj samodzielnie przyrządzony dressing. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować uniwersalny sos na bazie bulionu warzywnego, który będzie pasował do wielu różnych potraw. Dodasz go do sałatki typu greckiego z serem feta i czerwoną cebulą oraz do caprese z pomidorami i mozzarellą. Świetnie smakują polane nim liście rukoli, szpinaku, roszponki i sałaty lodowej. Sos sałatkowy składa się z zaledwie kilku składników: kostki bulionowej, octu winnego, oleju roślinnego i wody. Kostkę rozpuść we wrzątku, wymieszaj i przestudź. Następnie do bulionu dodaj kilka łyżek octu i olej – najlepiej sprawdzi się ten wyprodukowany z pestek winogron lub oliwa z oliwek. Dokładnie wymieszaj sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Gotowy możesz przyprawić szczyptą ziół prowansalskich. Przekonaj się, jakie to łatwe.