Sos sałatkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos sałatkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

8 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść Kostkę w 100 mililitrach wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Płyn wystudź.

Krok 2

Dodaj 2 łyżki octu winnego, a następnie wlej olej, intensywnie przy tym mieszając.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do sałatek z fetą lub mozzarellą.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Bochniarz

    Dorota Bochniarz , 28.07.2015

    szybko i latwo. smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos sałatkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos sałatkowySos sałatkowy

Sałatka ze świeżych warzyw sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub kolację, a także jako dodatek do dań z grilla. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz nadać im wyrazisty smak, wykorzystaj samodzielnie przyrządzony dressing. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować uniwersalny sos na bazie bulionu warzywnego, który będzie pasował do wielu różnych potraw. Dodasz go do sałatki typu greckiego z serem feta i czerwoną cebulą oraz do caprese z pomidorami i mozzarellą. Świetnie smakują polane nim liście rukoli, szpinaku, roszponki i sałaty lodowej. Sos sałatkowy składa się z zaledwie kilku składników: kostki bulionowej, octu winnego, oleju roślinnego i wody. Kostkę rozpuść we wrzątku, wymieszaj i przestudź. Następnie do bulionu dodaj kilka łyżek octu i olej – najlepiej sprawdzi się ten wyprodukowany z pestek winogron lub oliwa z oliwek. Dokładnie wymieszaj sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Gotowy możesz przyprawić szczyptą ziół prowansalskich. Przekonaj się, jakie to łatwe.