Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.

Krok 2

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz orzechy.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Zagotuj i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Teraz dodaj makaron i całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Posiekaj natkę, posyp danie i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Posyp danie  świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonaraSpaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara

Nazwa spaghetti carbonara od razu przywodzi na myśl mięso, zatopione w aromatycznym sosie jajecznym, z dodatkiem żółtego sera. Jeśli doskonale znacie to włoskie danie, spróbujcie jego wegetariańskiej odmiany. Smak dania buduje orkiszowy makaron, mleko, cebula, natka pietruszki, przyprawy oraz tytułowe orzechy włoskie. To doskonała alternatywna dla mięsnej wersji włoskiej pasty, która z pewnością was zachwyci. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni, w nowoczesnej odsłonie. Spaghetti przypadnie także do gustu wegetarianom, szukającym pomysłów na urozmaicenie codziennej diety.

Na jaką okazję?

Danie doskonale wpisuje się w menu obiadowe oraz kolacyjne.

Czy wiesz, że?

Makaron spaghetti, zgodnie z włoską recepturą, powinien być ugotowany al dente. Uważa się, że największym błędem podczas przygotowywania makaronów spaghetti jest ich zbyt miękka konstystencja, dlatego też należy dokładnie kontrolować czas gotowania, który – w zależności od gatunku makaronu – wynosi od 8 do 12 minut.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje posypane  świeżo zmielonym czarnym pieprzem.