Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
300 gramów
500 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
60 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
Krok 2
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz orzechy.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Zagotuj i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Teraz dodaj makaron i całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Posiekaj natkę, posyp danie i podawaj.

Dobra rada:
Posyp danie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara
Nazwa spaghetti carbonara od razu przywodzi na myśl mięso, zatopione w aromatycznym sosie jajecznym, z dodatkiem żółtego sera. Jeśli doskonale znacie to włoskie danie, spróbujcie jego wegetariańskiej odmiany. Smak dania buduje orkiszowy makaron, mleko, cebula, natka pietruszki, przyprawy oraz tytułowe orzechy włoskie. To doskonała alternatywna dla mięsnej wersji włoskiej pasty, która z pewnością was zachwyci. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni, w nowoczesnej odsłonie. Spaghetti przypadnie także do gustu wegetarianom, szukającym pomysłów na urozmaicenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Danie doskonale wpisuje się w menu obiadowe oraz kolacyjne.
Czy wiesz, że?
Makaron spaghetti, zgodnie z włoską recepturą, powinien być ugotowany al dente. Uważa się, że największym błędem podczas przygotowywania makaronów spaghetti jest ich zbyt miękka konstystencja, dlatego też należy dokładnie kontrolować czas gotowania, który – w zależności od gatunku makaronu – wynosi od 8 do 12 minut.
Dla urozmaicenia:
Danie najlepiej smakuje posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


































