Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
18 osób zapisało
Składniki
300 gramów
500 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
60 gramów
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
Krok 2
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz orzechy.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Zagotuj i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Teraz dodaj makaron i całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Posiekaj natkę, posyp danie i podawaj.
Dobra rada:
Posyp danie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z orzechowym sosem a 'la carbonara
Nazwa spaghetti carbonara od razu przywodzi na myśl mięso, zatopione w aromatycznym sosie jajecznym, z dodatkiem żółtego sera. Jeśli doskonale znacie to włoskie danie, spróbujcie jego wegetariańskiej odmiany. Smak dania buduje orkiszowy makaron, mleko, cebula, natka pietruszki, przyprawy oraz tytułowe orzechy włoskie. To doskonała alternatywna dla mięsnej wersji włoskiej pasty, która z pewnością was zachwyci. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni, w nowoczesnej odsłonie. Spaghetti przypadnie także do gustu wegetarianom, szukającym pomysłów na urozmaicenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Danie doskonale wpisuje się w menu obiadowe oraz kolacyjne.
Czy wiesz, że?
Makaron spaghetti, zgodnie z włoską recepturą, powinien być ugotowany al dente. Uważa się, że największym błędem podczas przygotowywania makaronów spaghetti jest ich zbyt miękka konstystencja, dlatego też należy dokładnie kontrolować czas gotowania, który – w zależności od gatunku makaronu – wynosi od 8 do 12 minut.
Dla urozmaicenia:
Danie najlepiej smakuje posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem.