
Składniki
8 sztuk
8 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
SUFLET CZEKOLADOWY uda się, jeśli spełnisz dwa warunki. Po pierwsze, trzeba ugotować budyń. Ale nie taki z torebki, o nie! Robisz go sam według mojego sprawdzonego przepisu - jest naprawdę pyszny! Drugi warunek to idealnie ubita piana z białek, bo to ona unosi suflet.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką i kakao. Zagotuj mleko, połowę dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj. Teraz wlej tę masę do pozostałego, wrzącego mleka, mieszając podgrzewaj na mocnym ogniu, aż zobaczysz, że powstał budyń, a na jego powierzchni zrobił się „wulkan", czyli takie małe bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, wlej do miseczki i przykryj folią, bo jak tego nie zrobisz, powstanie kożuch. Odstaw do przestygnięcia - budyń ma być letni. Ubij białka ze szczyptą soli i połącz z budyniem, mieszając bardzo delikatnie, jakbyś robił biszkopt. Zawsze dodawaj pianę do budyniu, nigdy odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie. Miseczki posmaruj masłem i wysyp cukrem, napełnij masą czekoladową. Zapiekaj około 25 minut, podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























