Suflet czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet czekoladowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SUFLET CZEKOLADOWY uda się, jeśli spełnisz dwa warunki. Po pierwsze, trzeba ugotować budyń. Ale nie taki z torebki, o nie! Robisz go sam według mojego sprawdzonego przepisu - jest naprawdę pyszny! Drugi warunek to idealnie ubita piana z białek, bo to ona unosi suflet.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką i kakao. Zagotuj mleko, połowę dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj. Teraz wlej tę masę do pozostałego, wrzącego mleka, mieszając podgrzewaj na mocnym ogniu, aż zobaczysz, że powstał budyń, a na jego powierzchni zrobił się „wulkan", czyli takie małe bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, wlej do miseczki i przykryj folią, bo jak tego nie zrobisz, powstanie kożuch. Odstaw do przestygnięcia - budyń ma być letni. Ubij białka ze szczyptą soli i połącz z budyniem, mieszając bardzo delikatnie, jakbyś robił biszkopt. Zawsze dodawaj pianę do budyniu, nigdy odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie. Miseczki posmaruj masłem i wysyp cukrem, napełnij masą czekoladową. Zapiekaj około 25 minut, podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej