Suflet czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet czekoladowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SUFLET CZEKOLADOWY uda się, jeśli spełnisz dwa warunki. Po pierwsze, trzeba ugotować budyń. Ale nie taki z torebki, o nie! Robisz go sam według mojego sprawdzonego przepisu - jest naprawdę pyszny! Drugi warunek to idealnie ubita piana z białek, bo to ona unosi suflet.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką i kakao. Zagotuj mleko, połowę dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj. Teraz wlej tę masę do pozostałego, wrzącego mleka, mieszając podgrzewaj na mocnym ogniu, aż zobaczysz, że powstał budyń, a na jego powierzchni zrobił się „wulkan", czyli takie małe bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, wlej do miseczki i przykryj folią, bo jak tego nie zrobisz, powstanie kożuch. Odstaw do przestygnięcia - budyń ma być letni. Ubij białka ze szczyptą soli i połącz z budyniem, mieszając bardzo delikatnie, jakbyś robił biszkopt. Zawsze dodawaj pianę do budyniu, nigdy odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie. Miseczki posmaruj masłem i wysyp cukrem, napełnij masą czekoladową. Zapiekaj około 25 minut, podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciasto naleśnikowe razowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej