Super makowiec świąteczny bez spodu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

171

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

40 dekagramów

6 sztuk

9 sztuk

9 łyżek

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparzyć i zemleć 2 razy.

Krok 2

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Krok 3

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem.

Krok 5

Dodawać stopniowo po 1 żółtku, łyżce maku, łyżce kaszki i proszek do pieczenia, dodać jabłka.

Krok 6

Jak wszystkie składniki połączymy, na końcu wymieszajmy z ubitą pianą, dodajmy bakalie.

Krok 7

Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę i włożyć do piekarnika.

Krok 8

Makowiec po wystygnięciu polewam białym lukrem (cukier puder-1 szklanka, do tego 1 łyżeczka Kasi + trochę wrzącej wody i ucieramy).

Krok 9

Na lukier posypuję skórkę pomarańczową albo wiórki kokosowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Super makowiec świąteczny bez spodu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Super makowiec świąteczny bez spoduSuper makowiec świąteczny bez spodu

Większość makowców składa się z warstwy ciasta i masy makowej. Tym, co wyróżnia makowiec świąteczny z tego przepisu od pozostałych, jest brak konieczności przygotowywania spodu. Sekretem takiego ciasta jest kasza manna, dzięki której masa makowa nabiera zwartej konsystencji. Jeśli spodobała Ci się taka wersja makowca, zapoznaj się z przepisem na jego przyrządzenie. Potrzebne będą następujące składniki: jajka, jabłka, zmielony mak, cukier, kostka do pieczenia oraz kasza manna. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Kostkę utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodawaj do niej żółtka, mak, kaszę i proszek do pieczenia, a na sam koniec jabłka. Do masy delikatnie wmieszaj pianę z białek, a później bakalie – rodzynki, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jeśli dodatkowo wlejesz do niej kilka kropel olejku migdałowego, zapach upieczonego ciasta będzie intensywniejszy. Gotowy makowiec świąteczny polej białym lukrem, przygotowanym z cukru pudru, wrzątku i margaryny. Wierzch udekoruj bakaliami.