Surówka z figi , mandarynki i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z figi , mandarynki i warzyw

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

0.25 pęczka

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać marchewki i białą rzodkiew. Utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Krok 2

Por pokroić w pół plasterki i rozdzielić tak by rozsypał się na cienkie paseczki.

Krok 3

Mandarynki obrać ze skórek i powycinać pozbawione białych błonek cząstki.

Krok 4

Figi przekroić na ćwiartki i wyciąć miąższ - pokroić w grubą kostkę.

Krok 5

Sałatkę wymieszać dodając pokrojoną natkę pietruszki.

Krok 6

Wymieszać olej z wodą i sosem koperkowo-ziołowym. Polać wymieszaną sałatkę sosem.

Krok 7

Podawać na świeżo bo jak postoi to owoce puszczają soki i surówka będzie za wilgotna.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej