Surówka z figi , mandarynki i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z figi , mandarynki i warzyw

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

0.25 pęczka

0.5 opakowania

3 łyżki

3 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać marchewki i białą rzodkiew. Utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Krok 2

Por pokroić w pół plasterki i rozdzielić tak by rozsypał się na cienkie paseczki.

Krok 3

Mandarynki obrać ze skórek i powycinać pozbawione białych błonek cząstki.

Krok 4

Figi przekroić na ćwiartki i wyciąć miąższ - pokroić w grubą kostkę.

Krok 5

Sałatkę wymieszać dodając pokrojoną natkę pietruszki.

Krok 6

Wymieszać olej z wodą i sosem koperkowo-ziołowym. Polać wymieszaną sałatkę sosem.

Krok 7

Podawać na świeżo bo jak postoi to owoce puszczają soki i surówka będzie za wilgotna.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej