Surówka z figi , mandarynki i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z figi , mandarynki i warzyw

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

0.25 pęczka

0.5 opakowania

3 łyżki

3 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać marchewki i białą rzodkiew. Utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Krok 2

Por pokroić w pół plasterki i rozdzielić tak by rozsypał się na cienkie paseczki.

Krok 3

Mandarynki obrać ze skórek i powycinać pozbawione białych błonek cząstki.

Krok 4

Figi przekroić na ćwiartki i wyciąć miąższ - pokroić w grubą kostkę.

Krok 5

Sałatkę wymieszać dodając pokrojoną natkę pietruszki.

Krok 6

Wymieszać olej z wodą i sosem koperkowo-ziołowym. Polać wymieszaną sałatkę sosem.

Krok 7

Podawać na świeżo bo jak postoi to owoce puszczają soki i surówka będzie za wilgotna.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z  figi , mandarynki i warzyw  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej