Świąteczna babka drożdżowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

3 dekagramy

10 dekagramów

4 sztuki

1 szklanka

15 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ½ szklanki letniego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki.

Krok 2

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Migdały i orzechy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać.

Krok 4

Rodzynki opłukać i namoczyć np. w rumie.

Krok 5

Skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać.

Krok 6

Mąkę z solą przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn drożdżowy.

Krok 7

Wbić jajka, dodać cukier, roztopioną Kasię, skórkę otartą z cytryny oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości.

Krok 8

Wyrabiać je tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.), następnie oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło podwajając swą objętość.

Krok 9

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać przygotowaną wcześniej smażoną w cukrze skórkę pomarańczową i cytrynową, osączone i obtoczone w mące rodzynki, posiekane orzechy i migdały.

Krok 10

Lekko wyrobić.

Krok 11

Dużą formę babkową z kominkiem posmarować Kasią, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Krok 12

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C i piec ok. 45-60 minut.

Krok 13

Gotową babkę pozostawić w formie do wystygnięcia.

Krok 14

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Krok 15

Kroić dopiero wtedy, gdy będzie całkiem zimna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna babka drożdżowaŚwiąteczna babka drożdżowa

Jeśli lubisz ciasta pełne bakalii, świąteczna babka drożdżowa będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Wypiek możesz serwować zarówno od święta, jak i na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mąki, jajek, drożdży oraz mleka. Smak świątecznej babki wzbogacisz, dodając do niej ulubione bakalie – rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, a także skórkę pomarańczową i cytrynową. Pamiętaj jednak, by przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, migdały i orzechy sparzyć wrzątkiem i grubo pokroić, rodzynki namoczyć, a skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać. Jeśli chcesz zapobiec opadaniu bakalii na dno ciasta, koniecznie obtocz je w mące. Gotową babkę pozostaw w formie do ostygnięcia, a następnie posyp ją obficie cukrem pudrem. Dobrym pomysłem będzie także namoczenie jej sokiem z cytryny lub polanie lukrem bądź rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do lukru jest smażona skórka pomarańczowa. Pobierz listę składników i do dzieła!