PRZEPISY.PL

Świąteczna szynka wielkanocna

  • 90
  • 4
  • Trudne
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • woda1 l
  • ziele angielskie5 ziaren
  • liść laurowy3 szt
  • kminek2 łyżki
  • pieprz1 łyżeczka
  • goździki5 szt
  • piwo250 ml
  • saletra20 g
  • szynka z kością 1 kg
  • mieszanka peklująca 120 g
  • glukoza 30 g
  • Krok 1

    Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
  • Krok 2

    Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
  • Krok 4

    Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
  • Krok 5

    Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
  • Krok 6

    Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1
osoba dodała do Mniamlisty
90''
4
Średnie
6
osób dodało do Mniamlisty
45''
8
Średnie
105
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
21
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe