Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżki

5 sztuk

1 kilogram

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać Kasię, 4 łyżki cukru i proszku do pieczenia, wszystko dokładnie posiekać, dodać żółtka i zagnieść.

Krok 2

Ciasto wstawić do lodówki na 0,5 godziny, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, dodać cukier oraz cynamon.

Krok 3

2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, ubić piankę, na cieście rozłożyć jabłka, ubitą pianę, resztę startego na tarce o grubych oczkach ciasta.

5

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Milczarek

    Elżbieta Milczarek, 04.10.2018

    wygląda dobrze i chce upiec to ciasto , proszę o podanie jaki rozmiar blaszki albo tortownicy należy użyć chodzi o rozwalkowanie spodu ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teodor Teddi

    Teodor Teddi, 23.04.2017

    ej dobra, troche braluje temu przepisowi dodatkowych informacji. takich jak ile jajek do ciasta, albo ile zoltek i le calych jaj. bo tak robie krok po kroku i nie wiem z czego zrobic pianke, a wszystkie jajka wrzucilem do ciasta, i teraz nie wiem czy zle czy dobrze.... jakby mozna poprawic te male, lecz znaczace niedociagbiecia, dla dobra ludzi mlodych co gotowac nie umieja.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Słapa-Hajczuk

    Joanna Słapa-Hajczuk, 05.03.2017

    wyszła bardzo dobra :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Słapa-Hajczuk

    Joanna Słapa-Hajczuk, 05.03.2017

    pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka świetnie smakuje zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy można podać ją na ciepło, np. z bitą śmietaną lub gorącym sosem waniliowym. Słodkie, ale i delikatnie kwaśne starte jabłka, z dodatkiem cukru i cynamonu tworzą owocowe nadzienie, które dobrze współgra z kruchym ciastem. Można do niego dodać również rodzynki, orzechy lub płatki migdałów. Z jabłkami dobrze komponują się także przyprawy, takie jak kardamon, imbir czy goździki. Wyłożoną na spód jabłkową masę przykrywa się słodką pianą z białek i startym ciastem. Szarlotkę często podaje się z ciepłymi sosami. Prócz waniliowego sprawdzą się czekoladowy, karmelowy czy też cynamonowy. Ciasto ozdób listkiem mięty lub kawałkami świeżego jabłka skropionymi cytryną, aby zachowały jasny kolor. Szarlotka będzie też bardzo smaczna na zimno. Zabierz ją do pracy i zjedz jako słodką przekąskę, podaj gościom lub zaserwuj jako deser po obiedzie. Zobacz, jak przygotować to pyszne ciasto i dobierz do niego swoje ulubione dodatki. Zapoznaj się z przepisem!