Szarlotka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

299

700 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2058 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

200 gramów

300 gramów

2 sztuki

krem:

3 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

dodatki:

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta wyrabiamy razem na gładką masę. Dzielimy na 2 części, jedną chowamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na ok 1cm placek, który wykładamy na spód wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy.

Krok 2

Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.

Krok 3

W tym czasie obrane i pokrojone (nie za drobno) jabłka prażymy w garnuszku z małą ilością wody (2 łyżki) z 4 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy jabłka nie są już twarde dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy.

Krok 4

Na podpieczony spód wykładamy 5 łyżek powideł śliwkowych, rozsmarowujemy a następnie posypujemy je pokruszonymi orzechami. Na to wykładamy podduszone jabłka. Na jabłkach układamy "kratkę" wykonaną z drugiej połowy rozwałkowanego ciasta kruchego pociętego na paski. Kratkę można posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.

Krok 5

Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu na 25-30 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy gdy ciasto na górze będzie ładnie zarumienion

4

Opinie o przepisie

  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna, 22.10.2018

    Pyszne ciasto. Wczoraj upiekłam a dzisiaj już prawie nie ma. Orzechy ciekawie urozmaicają smak szarlotki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 09.10.2017

    na sobotę zrobimy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska, 17.01.2016

    średnio smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski, 21.12.2015

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jabłecznik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Zapach jabłek i cynamonu przywołuje na myśl szarlotkę, która doskonale nadaje się na uniwersalny słodki deser. Jej podstawą powinno być kruche ciasto. Przyrządź je na bazie samych żółtek, mąki, kostki do pieczenia oraz cukru waniliowego. Przed rozwałkowaniem odstaw w chłodne miejsce. Białka możesz później wykorzystać jako dodatek do masy z jabłek lub posmarować nimi wierzch wypieku. Przyrządzając masę do szarlotki w sezonie jesiennym, sięgaj po różne gatunki jabłek – cierpkie, kwaśne lub słodkie. Pokrój je i praż z dodatkiem cukru pudru oraz cynamonu. Ewentualnie podsmaż je na patelni, aż staną się miękkie. Gdyby całość wyszła zbyt słodka, dla kontrastu pod koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Szarlotka zyska niebanalny smak, jeśli lekko podpieczony spód ciasta oprószysz posiekanymi orzechami włoskimi i posmarujesz domowym, gęstym powidłem (świetnie sprawdzi się śliwkowe). Do dekoracji wykorzystaj resztę kruchego ciasta lub przygotuj kruszonkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczną szarlotkę.