Szarlotka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

299

698 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2058 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

dodatki:

1 sztuka

1 łyżka

krem:

1 szczypta

4 łyżki

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta wyrabiamy razem na gładką masę. Dzielimy na 2 części, jedną chowamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na ok 1cm placek, który wykładamy na spód wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy.

Krok 2

Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.

Krok 3

W tym czasie obrane i pokrojone (nie za drobno) jabłka prażymy w garnuszku z małą ilością wody (2 łyżki) z 4 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy jabłka nie są już twarde dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy.

Krok 4

Na podpieczony spód wykładamy 5 łyżek powideł śliwkowych, rozsmarowujemy a następnie posypujemy je pokruszonymi orzechami. Na to wykładamy podduszone jabłka. Na jabłkach układamy "kratkę" wykonaną z drugiej połowy rozwałkowanego ciasta kruchego pociętego na paski. Kratkę można posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.

Krok 5

Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu na 25-30 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy gdy ciasto na górze będzie ładnie zarumienion

4

Opinie o przepisie

  • Monika Jeziorna

    Monika Jeziorna

    Pyszne ciasto. Wczoraj upiekłam a dzisiaj już prawie nie ma. Orzechy ciekawie urozmaicają smak szarlotki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    na sobotę zrobimy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska

    średnio smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Zapach jabłek i cynamonu przywołuje na myśl szarlotkę, która doskonale nadaje się na uniwersalny słodki deser. Jej podstawą powinno być kruche ciasto. Przyrządź je na bazie samych żółtek, mąki, kostki do pieczenia oraz cukru waniliowego. Przed rozwałkowaniem odstaw w chłodne miejsce. Białka możesz później wykorzystać jako dodatek do masy z jabłek lub posmarować nimi wierzch wypieku. Przyrządzając masę do szarlotki w sezonie jesiennym, sięgaj po różne gatunki jabłek – cierpkie, kwaśne lub słodkie. Pokrój je i praż z dodatkiem cukru pudru oraz cynamonu. Ewentualnie podsmaż je na patelni, aż staną się miękkie. Gdyby całość wyszła zbyt słodka, dla kontrastu pod koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Szarlotka zyska niebanalny smak, jeśli lekko podpieczony spód ciasta oprószysz posiekanymi orzechami włoskimi i posmarujesz domowym, gęstym powidłem (świetnie sprawdzi się śliwkowe). Do dekoracji wykorzystaj resztę kruchego ciasta lub przygotuj kruszonkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczną szarlotkę.