Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

50 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

4 sztuki

3 łyżki

5 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z 3/4 szklanki cukru, dodać stopniowo żółtka.

Krok 2

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, Kasi z żółtkami oraz śmietany zagnieść ciasto, po czym włożyć je na 1 godzinę do lodówki lub zamrażarki.

Krok 3

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce, dodać resztę cukru, rodzynki i cynamon.

Krok 4

2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, na ciasto wyłożyć jabłka.

Krok 5

Piec 30 minut w 200 stopniach C.

Krok 6

Po tym czasie na ciasto wyłożyć pianę z białek ubitą z 2 łyżkami cukru pudru i zetrzeć resztę ciasta tak, aby powstały kruszonki.

Krok 7

Całość włożyć do pieca i piec jeszcze 20 minut.

Krok 8

Gdy ciasto wystygnie, kawałki placka można udekorować bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Strudel jabłkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami. Krucha, pachnąca cynamonem, a w dodatku prosta w przygotowaniu. Składniki na ciasto wyjmij z lodówki tuż przed przygotowaniem – zanim włożysz je do piekarnika, powinno mieć jak najniższą temperaturę. Nie wyrabiaj go więc długo, żeby za bardzo się nie ogrzało. Następnie przygotuj jabłka. Pamiętaj, że do ciast najlepiej nadają się takie odmiany jak antonówki, papierówki czy renety. Jeśli chcesz użyć słodkiej odmiany, wypróbuj wersji z Ligolami. Zetrzyj je na tarce, dodaj nieco cynamonu lub kardamonu i rodzynek. Wypróbuj też tego wypieku z dodatkiem innych owoców. Do jabłek dodaj brzoskwinie albo pomarańcze. Możesz także upiec go w wersji gruszkowej. Oprócz rodzynek dodaj do owoców – wedle upodobań – orzechy włoskie albo laskowe. Najlepiej upraż je wcześniej na suchej patelni, by zyskały więcej chrupkości. Szarlotkę podawaj na ciepło, z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym lub karmelowym. Udekoruj plasterkami świeżych jabłek. Smacznego.