Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

438

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

10 dekagramów

1 opakowanie

1.5 łyżeczki

4 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrobić na stolnicy ciasto z podanych składników i podzielić na 2 części.

Krok 2

Jedną część rozwałkować, wyłożyć jabłka, a z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i rozłożyć je w kratkę na jabłkach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych domowych wypieków. Składa się przede wszystkim z kruchego lub półkruchego ciasta oraz owoców. Choć zazwyczaj nadzieniem są jabłka, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je brzoskwiniami, morelami czy gruszkami. Smak szarlotki wzbogacisz, dodając aromatyczne korzenne przyprawy, m.in. kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, cynamon oraz goździki. Pamiętaj, że ciasto możesz łączyć z różnymi dodatkami – do szarlotki serwowanej latem doskonale będą pasować listki mięty, do tej jedzonej jesienią świeży imbir. Niezależnie od pory roku, jako dodatek doskonale sprawdzą się również rodzynki, a także inne bakalie, np. kandyzowana skórka pomarańczowa. Upieczoną szarlotkę koniecznie udekoruj cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub lukrem. By otrzymać lukier, wystarczy połączyć szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Już teraz przygotuj z pomocą tego przepisu pachnącą i niezwykle apetyczną szarlotkę. Smacznego!