Szarlotka

- Krok 1Wyrobić na stolnicy ciasto z podanych składników i podzielić na 2 części.
- Krok 2Jedną część rozwałkować, wyłożyć jabłka, a z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i rozłożyć je w kratkę na jabłkach.
Szarlotka jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych domowych wypieków. Składa się przede wszystkim z kruchego lub półkruchego ciasta oraz owoców. Choć zazwyczaj nadzieniem są jabłka, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je brzoskwiniami, morelami czy gruszkami. Smak szarlotki wzbogacisz, dodając aromatyczne korzenne przyprawy, m.in. kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, cynamon oraz goździki. Pamiętaj, że ciasto możesz łączyć z różnymi dodatkami – do szarlotki serwowanej latem doskonale będą pasować listki mięty, do tej jedzonej jesienią świeży imbir. Niezależnie od pory roku, jako dodatek doskonale sprawdzą się również rodzynki, a także inne bakalie, np. kandyzowana skórka pomarańczowa. Upieczoną szarlotkę koniecznie udekoruj cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub lukrem. By otrzymać lukier, wystarczy połączyć szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Już teraz przygotuj z pomocą tego przepisu pachnącą i niezwykle apetyczną szarlotkę. Smacznego!