Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

700

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.75 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

1.5 łyżeczki

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać.

Krok 2

Dobrze schłodzoną Kasię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wymieszać z mąką do połączenia składników.

Krok 3

Dodać całe jajka i resztę składników.

Krok 4

Zagnieść ciasto.

Krok 5

Całość podzielić na 2 porcje.

Krok 6

Blachę o wymiarach około 25/36 cm wysmarować Kasię i wyłożyć jedną częścią ciasta.

Krok 7

Na to wykładamy pokrojone w plasterki jabłka i posypujemy cukrem wanilinowo-cynamonowym.

Krok 8

Przykryć to drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wymiar blaszki i przeniesioną na wałku.

Krok 9

Ciasto nakłuć widelcem.

Krok 10

Piec około 60 minut w temp. 200 stopni C.

Krok 11

Upieczone ciasto posmarować lukrem (szklanka cukru pudru z sokiem z połowy cytryny i odrobiną gorącej wody).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzarlotkaSzarlotka

Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych francuskich wypieków. Swoją nazwę zawdzięcza znanemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine Carême, który na cześć szwagierki Aleksandra I, Charlotty Pruskiej nazwał ciasto „charlotte russe”. Współcześnie prawie każdy europejski kraj ma swoją odmianę tego ciasta. W Austrii przybiera formę strudla z dużą ilością rodzynek, migdałów lub orzechów. W Holandii zazwyczaj podaje się je w postaci trójkątnych ciastek appelflap, wykonanych z ciasta francuskiego. Natomiast we Włoszech serwowany jest na biszkoptowym spodzie, a całość ma mocno cytrynowy smak. Również Polska ma własną wersję szarlotki. Wykonasz ją na bazie kilku łatwo dostępnych składników takich, jak mąka, jajka czy kwaśna śmietana. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne odmiany jabłek – doskonale sprawdzą się np. szara lub złota reneta, antonówka, champion czy papierówka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jej smak, pokryj jej wierzch kruszonką, cukrem pudrem lub lukrem. Do dzieła!