Szarlotka - jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

2 jajka wbić do wysokiego naczynia i wsypać szklankę cukru, wymiksować.

Krok 3

Następnie dodać Kasię i 3 szklanki mąki, wsypywać po troszeczku i wyrobić ręcznie.

Krok 4

Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Krok 5

Wyrobić ręcznie i wstawić na 15 min. do lodówki.

Krok 6

Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, dodać cynamon wymieszać.

Krok 7

Dodać 3 łyżki cukru.

Krok 8

Formę posmarować margaryną Kasią i posypać bułką tartą.

Krok 9

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować, wyłożyć formę, następnie równomiernie rozprowadzić wcześniej przygotowane jabłka i na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

Krok 10

Wstawić do wcześniej rozgrzanego pieca.

Krok 11

Piec 45 min.

Krok 12

Po ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej