Szarlotka japońska

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

25 dekagramów

40 dekagramów

30 dekagramów

1 słoik

10 łyżek

1 łyżeczka

1 opakowanie

polewa:

0.5 opakowania

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po 1 żółtku oraz po łyżce sparzonego i zmielonego maku.

Krok 2

Następnie dodać proszek do pieczenia, słoik jabłek i wymieszać.

Krok 3

Z białek ubić pianę i delikatnie i bardzo dokładnie wmieszać ją w ciasto.

Krok 4

Dodać grysik, bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.

Krok 5

Przełożyć ciasto do jednej dużej lub dwóch mniejszych form i piec ok. 50 minut w temp. 220 C.

Krok 6

Składniki polewy włożyć do rondelka, gotować ok. 4 minut.

Krok 7

Upieczone i wystudzone ciasto polać ciepłą polewą i posypać uprażonymi na patelni migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej