Szarlotka japońska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

40 dekagramów

30 dekagramów

1 słoik

10 łyżek

1 łyżeczka

1 opakowanie

polewa:

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać po 1 żółtku oraz po łyżce sparzonego i zmielonego maku.

Krok 2

Następnie dodać proszek do pieczenia, słoik jabłek i wymieszać.

Krok 3

Z białek ubić pianę i delikatnie i bardzo dokładnie wmieszać ją w ciasto.

Krok 4

Dodać grysik, bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.

Krok 5

Przełożyć ciasto do jednej dużej lub dwóch mniejszych form i piec ok. 50 minut w temp. 220 C.

Krok 6

Składniki polewy włożyć do rondelka, gotować ok. 4 minut.

Krok 7

Upieczone i wystudzone ciasto polać ciepłą polewą i posypać uprażonymi na patelni migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka japońska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej