Szarlotka jesienna

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 kilogram

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, dusić, aż jabłka się rozgotują (do gorących jabłek można wsypać galaretkę). Ostudzić.

Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.

Krok 3

2/3 ciasta rozwałkować na ok. 1 cm, wyłożyć na blaszce (ok. 25x35 cm), pozostawiając niewysokie brzegi, ponakłuwać widelcem.

Krok 4

Blaszkę i resztę ciasta do wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 5

Na ciasto wyłożyć ostudzony mus jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, również ponakłuwać widelcem.

Krok 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. przez około 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka jesienna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jabłecznik z bezą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej