Szarlotka królewska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

12

415 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

masa:

1 opakowanie

1 kilogram

piana:

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią.

Krok 2

Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.

Krok 3

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 4

Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i przenieść do formy.

Krok 5

Poukładać pokrojone na cząstki lub starte na grubej tarce jabłka i posypać cynamonem.

Krok 6

Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.

Krok 7

Ubić pianę z cukrem na sztywno i wyłożyć na wierzch.

Krok 8

Po upieczeniu posypać czekoladą startą na tarce albo polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej