Szarlotka królewska

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

415 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

masa:

1 kilogram

1 opakowanie

piana:

5 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią.

Krok 2

Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.

Krok 3

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 4

Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i przenieść do formy.

Krok 5

Poukładać pokrojone na cząstki lub starte na grubej tarce jabłka i posypać cynamonem.

Krok 6

Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.

Krok 7

Ubić pianę z cukrem na sztywno i wyłożyć na wierzch.

Krok 8

Po upieczeniu posypać czekoladą startą na tarce albo polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka królewskaSzarlotka królewska

Trudno znaleźć osoby, które nie uwielbiają szarlotki, przygotowywanej z pysznych, słodkich jabłek. Przepisów na to ciasto jest bardzo dużo, różnicuje je przede wszystkim rodzaj użytych składników. Szarlotka królewska to propozycja nie do odrzucenia dla domowych łasuchów. Dwie warstwy ciasta, pomiędzy którymi znajdziecie aromatyczne, cynamonowo – jabłkowe nadzienie, z pewnością przypadną do gustu każdemu! Chrupkości plackowi nadaje piana z białek, umieszczona na wierzchu. Jabłecznik królewski sprawdzi się zawsze, zarówno jako codzienny deser, jak i podczas eleganckich domowych przyjęć!

Dla kogo?

To deser dla każdego, kto lubi tradycyjne ciasto z jabłkami.

Na jaką okazję?

Przepis na szarlotkę królewską miejcie zawsze pod ręką. Będzie potrzebny zarówno podczas wyjątkowych okazji, jak i na co dzień.

Czy wiesz, że?

Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców, spożywanych w Polsce. W niektórych częściach kraju, szczególnie na terenie Górnego Śląska i Opolszczyzny, wykorzystywane są podczas wigilii do tradycyjnej wróżby. Przekrawa się 12 owoców, symbolizujących 12 miesięcy, sprawdzając kształt gniazda nasiennego. Forma gwiazdy zwiastuje powodzenie, a kształt krzyża ostrzega przed kłopotami w danym miesiącu.

Dla urozmaicenia:

Szarlotkę możecie posypać wiórkami czekoladowymi lub polać polewą.