Szarlotka rabarbarowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

1 kilogram

1.5 szklanki

4 sztuki

1 szczypta

ciasto:

4 szklanki

3 łyżeczki

6 sztuk

1.5 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie rabarbarowe: Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu z odrobiną wody, mieszając często, aby marmolada się nie przypaliła. Dodać cukier, goździki i cynamon. Pozostawić do wystygnięcia.

Krok 2

Ciasto: Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Siekać nożem mąkę z Kasią. Wbić żółtka, dosypać cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto.

Krok 3

Ciasto pokroić na dwie części. Większą część ciasta wyłożyć jako spód na wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą blachę.

Krok 4

Ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie wstawić blachę z ciastem do piekarnika i podpiec na złoty kolor około 30 minut w temp. 220 stopni C.

Krok 5

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć przestudzony dżem rabarbarowy.

Krok 6

Na rabarbarze ułożyć z reszty ciasta kruchego paski w dowolną kratkę.

Krok 7

Wstawić do piekarnika na około 25 minut i podpiec na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka rabarbarowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
ciasto z rabarbarem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej