Szarlotka rabarbarowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżeczki

4 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

krem:

1 szczypta

0.75 szklanki

4 sztuki

1 kilogram

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie rabarbarowe: Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu z odrobiną wody, mieszając często, aby marmolada się nie przypaliła. Dodać cukier, goździki i cynamon. Pozostawić do wystygnięcia.

Krok 2

Ciasto: Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Siekać nożem mąkę z Kasią. Wbić żółtka, dosypać cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto.

Krok 3

Ciasto pokroić na dwie części. Większą część ciasta wyłożyć jako spód na wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą blachę.

Krok 4

Ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie wstawić blachę z ciastem do piekarnika i podpiec na złoty kolor około 30 minut w temp. 220 stopni C.

Krok 5

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć przestudzony dżem rabarbarowy.

Krok 6

Na rabarbarze ułożyć z reszty ciasta kruchego paski w dowolną kratkę.

Krok 7

Wstawić do piekarnika na około 25 minut i podpiec na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej