Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżeczka

250 gramów

nadzienie:

6 sztuk

6 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

0.25 szklanki

dodatkowo:

2 opakowania

null gramów

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto (białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części, jedną mniejszą.

Krok 2

Mniejszą zamrozić; blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wysmarować lekko tłuszczem, wylepić blaszkę ciastem, nakłuć widelcem.

Krok 3

Jabłka i gruszki cienko obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, podlać wodą, dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach, dusić, aż wszystko będzie się rozpadać, dodać cukier waniliowy, wystudzić.

Krok 4

Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto, pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli (białka mają być zimne przed ubiciem), pod koniec dodać cukier chwilę ubijać, na końcu dodać kisiele jabłkowe, wyłożyć bezę na ciasto.

Krok 5

Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce i posypać na bezę.

Krok 6

Piec w 180° C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka rozpływająca się w ustach inna niż wszystkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej